Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Huggormbitt og ACE-hemmer

Spørsmål

Jeg har nylig funnet ut at min BT-medisin Atacand plus/ Candesartan er en type ACE-hemmer som gjør at jeg er i risikogruppen for hoggormbitt. Vi er mye på lange turer i ulendt terreng ved hytta, og der er det mye hoggorm. Da dette har ødelagt turgleden min fullstendig, lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre med dette. Kan jeg bytte medisin som ikke medfører denne risikoen? Begynte med den for 7 år siden, da jeg var 44. Spesialisten jeg var hos har pensjonert seg, og fastlegen min er det ikke aktuelt å spørre. Er det slik at symptomene ved bitt blir kraftigere hos de i risikogruppen? Større sjanse for dødelighet? Jeg er normalvektig, fysisk aktiv og ikke- røyker. Har bestandig trodd at årsaken til det høye blodtrykket er familiært. Tror det er beskrevet som ukomplisert, men har ikke målt det på veldig lenge. Ingen symptomer. Kan jeg på noen måte bli kvitt lidelsen og slippe medisiner? Hvis det å slutte med medisin,eller bytte er uaktuelt, er det noen annen måte jeg kan greie å kose meg på tur? (Det har vært vår favoritt-fritidssyssel og betyr veldig mye). Vil et eventuelt bitt føre til en allergisk reaksjon, slik at å ta med adrenalin kan være en mulighet? Det ville i tilfelle berolige meg. Turområdet er 1 time fra sykehus med bil, pluss tiden det tar å komme seg til bil, kan dreie seg om flere timer. Vet at sjansen for bitt er liten, og føler meg litt hysterisk, men slik har det blitt. Har hengt meg opp i at man kan hovne opp i halsen og kveles.. Veldig glad for alle råd!

Svar

Hei.

Jeg forstår din bekymring her, og jeg synes avgjort at du bør gjøre noe med denne situasjonen.
Hvis vi tenke litt høyt om hva du kan gjøre og ikke gjøre, så har vi følgende alternativet:

1) Få vekk huggormen -> ikke mulig
2) La være å gå tur -> ikke ønskelig
3) Gå konsekvent med støvler -> tungvint
4) Slutte å bruke akkurat denne medisinen. Det er et faktum at personer som bruker slike blodtrykksmedisiner innen gruppen ACE-hemmere, kan reagere vesentlig kraftigere på huggormbitt enn andre. Der finnes jo en rekke andre blodtrykksmedisiner å velge mellom, og det er jo ingenting som tilsier at du må bruke akkurat dette preparatet. Det å bytte ut blodtrykksmedisin er en oppgave som enhver almenlege vil og kan hjelpe pasienten med, så jeg skjønner ikke hvorfor du skriver at det ikke er aktuelt å spørre fastlegen? Du trenger absolutt ikke noen kardiolog (hjertespesialist) for den oppgaven. Hvis du -uten av jeg vet hvorfor- du holder på din avgjørelse om å ikke kontakte din fastlege for dette, så kan du ta det opp med enhver annen almenlege du måtte ønske. Eller bytte fastlege, for hvis du har en fastlege du ikke kan diskutere en så relevant ting med, kan det tyde på at det ikke er rett fastlege for deg.

Egenbehandling med adrenalin osv slik du nevner, synes jeg ikke er noen god ide, og det fjerner heller ikke muligheten for alvorlig reaksjon på huggormbitt.
Alle personer som bruker ACE-hemmere, skal forøvrig til sykehus ved hoggormbitt, uansett, iflg nasjonale anbefalinger.

Jeg synes dette er en enkel sak å løse, ved å velge alt. 4 ovenfor, så gjør det, og få glede av natur og tur! Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-