Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt stoffskifte og medisiner med motsatt effekt

Spørsmål

Hei, har fått påvist graves hyperthereose og har nylig gått på neo mercazole 3x20mg x 2 ganger i døgnet pluss propranolol. Etter beskjed om lave stoffskifteresultater fikk jeg beskjed om å seponere propranolol, og har begynt med levaxine 50mkg 1 gang per døgn. Det slår meg som merkelig at jeg skal måtte bruke en type medisin mot lavt stoffskifte og en annen type medisin mot høyt stoffskifte samtidig. Har ikke fått noe svar på dette hos endokrinolog, og min allmennlege visste ikke årsaken til medisinbruken, utover en henvisning til epikrise der det kun står at propraolol skal seponeres. Samtidig leser jeg på internett at å mikse og matche ulike typer stoffskiftemedisiner kan utgjøre en betydelig helsemessig risiko, og jeg vegrer meg for å følge legens anbefaling. Noen råd?

Mann 35
Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål.


Aller først vil jeg si at jeg godt skjønner at du vegrer deg for å bruke medisinen din slik legen har forskrevet. Som du forteller har du fått lite informasjon om behandlingen din, og det å være motivert til å følge en behandling er vanskeligere når man ikke kjenner til hvorfor man får en bestemt medisin. Som du sier høres det jo litt ulogisk ut at man skal bruke 2 medisiner som gjør det motsatte av hverandre, for det er jo nettopp det man pleier å unngå ellers. I ditt tilfelle er det i midlertid helt riktig behandling. Jeg skal forsøke å gi deg en oversikt under her.


Graves hypertyreose, som du har, er den vanligste formen for høyt stoffskifte. Når endokrinologen din påviser og behandler dette følger han eller hun nasjonale retningslinjer for behandling av den spesifikke tilstanden. Det betyr at behandlingen du får er velutprøvd og etablert som standardbehandling for ditt høye stoffskifte.


Høyt stoffskifte skyldes at kroppen lager for mye stoffskiftehormon og kan gi flere ulike symptomer, slik som for eksempel svette eller sterk varmefølelse, vekttap, slapphet, humørsvingninger, økt matlyst og hjertebank. I ditt tilfelle skyldes det høye stoffskiftet at kroppen din produserer antistoffer som hermer etter de signalene som fører til produksjon av stoffskiftehormoner.


Når du behandles med Neo-Mercazole har det to ulike effekter: 

· Den første er at færre av de stoffskiftehormonene som lages i skjoldbruskkjertelen fungerer som de skal. 

· Den andre er at de stoffskiftehormonene som fortsatt fungerer ikke omdannes til sin aktive form utenfor skjoldbruskkjertelen. 

Neo-Mercazole stopper i midlertid ikke produksjonen av antistoffene i kroppen din. Det betyr at selv med medisinen er sykdommen aktiv, og at dersom du ikke tar Neo-Mercazole, vil du igjen få høyt stoffskifte.


Når legen begynte å behandle deg fikk du Neo-Mercazole slik at du skulle få lavere stoffskifte. Du fikk i tillegg betablokkeren propranolol ved oppstart av behandlingen for å dempe symptomene på høyt stoffskifte. Denne kombinasjonen har gitt deg et lavere stoffskifte uten symptomer, slik at du ikke lenger behøver å ta propranolol. Du må i midlertid fortsette på Neo-Mercazole så lenge kroppen fortsetter å danne antistoffer. Dette varer vanligvis i omtrent 1-2 år.  


Du sier at du senest målte lavt stoffskifte og er blitt satt på Levaxin 50 mikrogram daglig. For meg høres det ut som at du kanskje har fått noe som kalles blokkerende behandling. Dette kan man gi dersom sykdommen er svært aktiv eller man har bestemte komplikasjoner. Da gir man Neo-Mercazole i en høyere dose enn man vanligvis ville gjort. Resultatet er at man får lavt stoffskifte. Skjoldbruskkjertelen produserer nå for lite av stoffskiftehormonet T4. Behandlingen blir dermed å tilføre det i kunstig form som Levaxin slik at du ikke får symptomer på lavt stoffskifte. 


Siden sykdommen din fortsatt er aktiv er det helt nødvendig å gi så høy mengde Neo-Mercazole og heller kompensere litt for det lave stoffskiftet med å gi ekstra Levaxin. Som jeg nevnte innledningsvis er dette et tilfelle hvor dette er helt korrekt behandling for at du skal bli så frisk som mulig. Du vil også følges opp underveis slik at de dosene du skal ta av begge medisinene tilpasses etter sykdomsaktivitet og behov.


Jeg er litt usikker på hva du mener med å «mikse og matche forskjellige typer stoffskiftemedisin.» Du skal for eksempel ikke bytte mellom ulike produsenter av samme stoffskiftemedisiner på apoteket (utenom i riktig så spesielle tilfeller) fordi bittesmå forskjeller i dosen som tas opp i kroppen kan gi vesentlige utslag på ditt stoffskifte. Samtidig så kombineres ofte forskjellige stoffskiftemedisiner nettopp fordi man ønsker å finjustere forholdet mellom de ulike hormonene som skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere tilstrekkelig av. Man skal i midlertid aldri selvmedisinere seg med stoffskiftemedisiner da dette kan gi alvorlige bivirkninger.


Når det gjelder den behandlingen du får nå er dette etablert praksis som skal sikre at du får god behandling for ditt høye stoffskifte uten at du samtidig får lavt stoffskifte og får symptomer på dette. Du behøver derfor ikke å bekymre deg for behandlingen endokrinologen din har anbefalt. Dette er en trygg, etablert behandlingsform som styres etter de blodprøvene du tar. Jeg håper at du har fått litt bedre forståelse for hvorfor endokrinologen mener du skal bruke begge medisinene samtidig nå, og at du ikke bekymrer deg for at det er feil eller gir bivirkninger. Mitt råd til deg er derfor at denne medisinkombinasjonen kan du trygt bruke, og at for å få så god livskvalitet og lite bivirkninger under behandlingen som mulig, bør du absolutt følge legens anbefaling.


Vennlig hilsen


Anne Røv-Johnsen, Provisorfarmasøyt

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-