Høy anti-tpo og normal TSH.

Spørsmål

Hei, trenger hjelp med å ta en mer informert avgjørelse. I over 3 år har jeg slitt voldsomt med helsen. Alle symptomer jeg har stemmer overens med stoffskifte sykdom: håravfall (hodet og øyenbryn), voldsom utmattelse, ille muskelspenninger, diaré og magevondt, periodevis kviser, plutselige panikkanfall og depresjon, vondt for å puste( pga muskelspenninger tror jeg) vondt for å svelge, svette og vanskelig å regulere temperatur,vekt opp og ned, konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse. Alle disse symptomene har gått opp og ned men gradvis blitt verre. Nå klarer jeg ikke lenger å jobbe eller fullføre utdanningen min og har vært sengeliggende siden oktober. Både mor og far har stoffskifte problemer og går på medisiner, pluss nesten alle andre i familien. Jeg har gått på Levaxin før (fra jeg var 13-19) grunnet forhøyet anti-tpo og symptomer som da var vage. TSHen min har som jeg kan se aldri vært utenfor hva som er normalområdet i Norge.Grunnen til at jeg sluttet når jeg var 19 var fordi fastlegen min døde, og ny fastlege var uenig med medisinering. Livsskvaliteten min er nå så dårlig at jeg vil prøve levaxin igjen. Skjønner etter mye research at dette er det mye uenighet om. Jeg har på siste prøver en "perfekt" TSH på 1,8 og en anti-tpo på over 1300. Fastlegen min sier at han er villig til å skrive ut Levaxin men at det er fullstendig på egen risiko fordi jeg kan få urytme på hjertet og muligens hjerneslag. Spørsmålet mitt er: hva er ditt syn på å prøve Levaxin (selv i små doser) i min situasjon? Har du noen formening om hvor høy risken er? Så godt som alt annet av sykdommer med samme symptomer har vært testet for uten funn. Trenger en second opinion. På forhånd tusen takk for alle innspill!

Kvinne 27
Svar

Hei,


Jeg synes ikke du skal være redd for å ta Levaxin. Du har allerede tatt det før uten problemer, det er en sterk familiebakgrunn med samme problem, du er så symptomatisk at du ligger til sengs,  og du har høye anti-tpo verdier, et tegn på at immunsystemet ditt reagerer på noe. Det er uenighet om behandling, som du har sett, men du har allerede hatt behandling og blitt verre uten behandling. Hvis jeg var deg ville jeg prøvd en lav dose Levaxin, sjekket T4 også, og sett hvordan anti-tpo verdiene dine reagerer på behandling. Jeg ville også, hvis jeg var legen din, tatt et EKG før du starter behandling, sjekket kolesterol og blodtrykk, begge ting som kan påvirkes av stoffskifte problemer og som kan være hjelpsomme i å følge en eventuell forbedring med Levaxin i tillegg til TSH og anti-tpo. Jeg ville også fulgt deg opp tett med regelmessige besøk inntil man ser hvordan du reagerer på Levaxin, enten det er positivt eller negativt.

Hvis du fremdeles er usikker bør kanskje fastlegen din tenke på å sende deg til en endokrinolog, en lege som spesialiserer seg i denne type problemer. Det kunne være greit uansett å få en utredelse fra en i spesialisthelsetjenesten iom at du har et problem som ikke har klare behandlingsretningslinjer, men er litt mer avhengig av klinisk skjønn. 

Lykke til.


Mvh,


Nina Bryhn, MD