Har øresus. Kan det være en bivirkning av min blodtrykksmedisin?

Spørsmål

Hei. Kvinne på 39 år som bruker Amlodipin pga forhøyet blodtrykk. Jeg venter på time hos ØNH pga plager med øresus , har en høyfrekvent øresus som er fryktelig plagsom. I juni var jeg hos legen som mente at jeg skulle doble dosen Amlodipin da blodtrykket var litt høyere enn tidligere ( jeg brukte 5mg og har siden 20 juni brukt 10mg) Etter jeg doblet dosen har øresuset blitt helt uholdbart så jeg skal tilbake til legen igjen neste uke . Jeg ser at øresus står som mindre vanlig bivirkning på amlodipin men jeg begynner å lure på om det kan være medisinen som ga meg ørersus i første omgang? Aldri vært plaget av dette før det siste året .Jeg er også veldig svimmel, trykkfølelse i hodet, fordøyelsesbesvær, innimellom tåkesyn og svært hovne ankler. Føler meg slett ikke bra . Jeg har prøvd Atacand før amlodipin men reagerte med rød og kløete hud så den ble seponert. Legen vil sikkert foreslå en ny medisin men føler at han ofte plukker medisiner på måfå og jeg reagerer så ofte med elveblest , ødem , ringformet utslett ( erythema?) og pustebesvær av medisiner så jeg blir så fortvilt ! Har astma, allergi, reflux ,migrene og ibs. Kan det være sannsynlig at amlodipin er årsaken til øresuset , svimmelheten og mine andre plager? Og vil det da bli bedre hvis jeg slutter på amlodipin hvis den er årsaken ? Jeg sliter med å få sove pga den høye pipingen! Hvilken type blodtrykksmedisin har minst bivirkninger i forhold til mine sykdommer ? Blodtrykket ligger på mellom 120/85 og 140/98 med store variasjoner på døgnet målt med 24 timersmåling. Alltid lavt om natten. Er det noen risiko for å ta en pause i blotrykksbehandlingen frem til ØNH time jeg har 9 september for å se om øresuset blir bedre eller er det stor risiko for at blodtrykket stiger ? Jeg er 8kg for tung men vekta går nedover med Lowfodmap diett og jeg har begynt å trene regelmessig og har gjort store endringer for min egen helse. Røyker ikke, måteholden med alkohol, men jeg snuser og prøver iherdig med å slutte.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg tenker at det er en riktig stor sannsynlighet for at Amlodipin er årsaken til øresusen din. Det at den ble så mye verre da du doblet dosen, taler sterkt for at det er den som er årsaken. Og det at du ikke har nevnt noe om evt andre utløsende årsaker, f.eks. støyeksponering (skyting, rockekonserter osv) betyr kanskje at det ikke er noen slik historikk hos deg. Fravær av støyeksponering kan tale ytterligere for at tinnitus hos deg er utløst av Amlodipin.


Det er åpenbart at du ikke kan bruke en medisin som gir deg så store plager som konstant tinnitus. Det vil også din lege naturligvis være enig i. Det finnes kun en måte å finne ut av dette på, og det er ved å la være å ta medisinen i en periode. Forsvinner da øresusen, så har du påvist årsaken. Dette må du naturligvis gjøre før du skal til ØNH-lege, noe du forøvrig ikke trenger om du får vekk øresusen med å slutte med denne medisinen. 


Alle dine andre plager du beskriver, kan også være helt typiske bivirkninger for Amlodipin, især ødemer (hevelser rundt anklene), så det kan bli veldig interessant å se hvor mye av det som forsvinner når du slutter med Amlodipin.


Det finnes utallige valgmuligheter av blodtrykkspreparater, og det er nok riktigere at din lege velger evt nytt preparat for deg enn at jeg kommer med konkrete forslag, for legen din har jo så betydelig mer og grundigere kjennskap til din helse og sykehistorie, medisinhistorikk m.v. 


Du spør om det er trygt å slutte med blodtrykksmedisiner i en periode. Det er helt individuelt og avhenger av en rekke faktorer, ikke minst andre risikofaktorer, og ikke minst hvor høyt blodtrykket ditt var før du begynte med medisiner. 

Hvis du kun har hatt moderat forhøyet blodtrykk, og du er jo ikke-røyker og relativt ung, så vil det nok generelt sett være forsvarlig å la blodtrykket stige noe i en periode. Det å senke et forhøyet blodtrykk med medikamenter, er jo en utpreget langsiktig behandling, dvs det reduserer din sjanse for sykdom senere i livet. Moderat forhøyet blodtrykk "her og nå" har ingen stor helserisiko for ellers friske og moderat unge mennesker, i en periode. Det illustreres for eksempel ved at når vi oppdager at en person har forhøyet blodtrykk, så vil en stort sett aldri starte medikamentell behandling med en gang, men la vedkommende forsøke livsstilstiltak som mosjon, røykeslutt og vektnedgang i for eksempel et halvt år, for å se om blodtrykket går ned av dette, slik at en kan slippe medisiner. Dette illustrerer at blodtrykksbehandling i de aller fleste tilfeller ikke er "en hastesak", hos ellers friske mennesker. Altså, kan en utsette oppstart av blodtrykksmedisiner i et halvt år og la vedkommende gå med sitt forhøyede blodtrykk i et halvt år, så kan også en ellers frisk person også tillate seg å forsøke seg uten medisiner og la blodtrykket være forhøyet i en periode.  Mye taler for at det vil være aldeles greit og trygt for deg, men prinsipielt så driver vi ikke med individuell behandling her på Lommelegen, men generell informasjon og rådgivning, så jeg synes du ideelt sett burde få din leges "godkjennelse" på at det er greit for deg å la blodtrykket stige noe i en periode, ved å slutte med Amlodipin. Du kan egentlig nesten ikke la være å teste ut dette, mener jeg, siden det avgjort er mulig at dette er hele forklaringen, og siden du ikke kan finne dette ut på annen måte enn å teste deg uten medisin en periode. 

Håper informasjonen er til nytte for deg, og jeg krysser fingrene for at dette er forklaringen og løsningen. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-