Har nesesprayen ødelagt nesa mi?

Spørsmål

jeg har brukt nesespray alt for lenge, og er nå konstant tett i nesa hvis jeg ikke bruker sprayen. Kan dette helbredes eller har jeg ødelagt nesa mi for alltid. Håper på svar da dette begyner å plage meg voldsomt, spesielt i store folkemengder hvor jeg er redd for at noen skal høre meg puste tungt.
hilsen "neseikkefulltsåvis"

Mann, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Når du har brukt nesespray for lenge, blir blodårene i neseslimhinnen avhengig av virkestoffene i sprayen. Når du er forkjølet og har tett og rennende nese, skyldes det at blodårene i nesen har utvidet seg noe som gjør at slimhinnene hovner opp. Virkestoffet i nesesprayer virker ved å trekke sammen blodårene igjen. Problemet er at dersom du bruker nesesprayen for lenge, blir blodårene avhengig av dette "stimuliet" og når du så slutter, vil de utvide seg igjen. Du vil da få tilbake symptomene på forkjølelse, tett og rennende nese selv om du ikke er forkjølet.

For å unngå dette, bør man ikke bruke nesespray i mer enn 10 dager sammenhengende. Deretter bør det gå like lang tid før man bruker nesespray igjen.

Når det gjelder ditt tilfelle, bør du nok kanskje oppsøke en lege for å undersøke om neseslimhinnen har tatt varig skade, det kan skje i enkelte tilfeller, men som oftest går det bra. Du kan selv prøve å trappe ned med sprayen. For eksempel kan du gå over til nesesprayer beregnet for barn (mindre virkestoff) i en periode, for deretter gå over til saltvannsspray.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn