Har mine psykiske plager begynt å komme tilbake under nedtrapping av Efexor?

Spørsmål

Jeg har noen spørsmål angående nedtrapping av Efexor depot. Jeg har trappet ned fra 225 MG til 37,5 MG . Dette er gjort i samråd med lege og gjort over flere uker. Har nå brukt 37,5 MG i 9 dager. Har nå veldig mye plager både fysisk og psykisk. Jeg er konstant kvalm, svimmel og har episoder med rask puls i hvile rundt 110. En del støt i hodet. Psykisk er jeg veldig gråtlabil, jeg blir rørt over den minste ting, og noen ganger gråter jeg uten at jeg vet hvorfor. Har også hatt noen panikkanfall, og sterk følelse av fortvilelse og noen tanker rundt selvmord. Jeg begynte på Efexor i mars i år på grunn av panikkangst med agarofobi. Den hadde effekt på angsten, men følelsesmessig ble jeg helt flat og tom noe som gjorde meg deprimert. Hadde også mye bivirkninger som nattesvette, tachycardi, kribling og uro i kroppen. Når jeg begynte å redusere dosen følte jeg at jeg ble mer meg selv igjen, som om tåken lettet og jeg fant litt tilbake til meg selv. Det som skremmer meg nå er hvorvidt plagene jeg har nå skyldes at jeg er blitt syk igjen, eller om det kan tilskrives nedtrappingen, og dermed .gå over. Hilsen redd dame på 52

Kvinne 52

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har fått beskrevet tydelig hvordan du har det nå, og det høres ikke greit ut. Jeg tenker da at første prioritet må være å hindre at dette blir verre, og i beste fall gir seg etterhvert. Men da kommer også spørsmålet inn om hva dette skyldes, hvilket også du er opptatt av: Er det dine psykiske plager som er på vei tilbake, eller er dette mer å anse som forbigående nedtrappingssymptomer?

Det er et viktig spørsmål, og jeg kan ikke deg et sikkert svar på det. Begge deler er mulig. Men spørsmålet er så viktig at jeg synes det er overhengende viktig at du har en tett kontakt med regelmessige timer med fastlegen din fremover, hvor dere kan nøste i dette, og finne ut hva som er hva. For er det dine psykiske plager som er på vei tilbake, så er det neppe riktig å seponere helt, og det vil kanskje også være riktig å øke dosen noe igjen, -evt gi deg et annet medikament istedet. 

Et annet medvirkende element er tempoet på nedtrappingen. Det er ikke utenkelig at det har skjedd for raskt for ditt vedkommende. Da øker man nemlig muligheten for både en slags abstinens- / nedtrappingssymptomer og evt tilbakefall av tidligere psykiske plager. Det er ikke slik at jeg fastslår her og nå at det har skjedd for raskt, men det er avgjort en mulighet, som jeg også synes du skal drøfte videre med din fastlege.

Alt i alt så synes jeg du stiller særdeles viktige spørsmål her, som du må finne svar på. Men som du sikkert forstår, er ikke dette noe som det finnes ett-1-fiks ferdig svar på, som jeg sitter inne med. Svaret på disse tingene finner du og fastlegen ut sammen, ved grundige og tette samtaler fremover, og det anbefaler jeg altså på det sterkeste for ditt vedkommende. 

Husk forøvrig at dette finnes det løsninger på, uansett forklaring. Det er viktig å holde klart fremfor seg til enhver tid, så en ikke blir (for) skremt av de vonde opplevelsene nå.

Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn