Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har lest pakningsvedlegg til medisinen, og blitt redd for en sjelden bivirkning.

Spørsmål

Jeg begynte på Zoloft for rundt 10 dager siden, og tar kun 25 mg om dagen foreløpig. Jeg har angst, og etter å ha lest om bivirkninger og alt mulig ble jeg nesten litt mer skremt, spesielt når det gjelder hjertet. Jeg tok EKG før behandlingen og hadde normalt QT-intervall, om det er det det heter (tror det var på 435). Etter å ha lest litt, er jeg livredd for at det skal bli forlenget, slik som en av de sjeldne bivirkningene er. Kan dette skje på så lav dose, og er det noe jeg trenger å bekymre meg for?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Forlenget QTC-intervall er en sjelden bivirkning, dvs at det er anført å skje et sted mellom en av tusen og en av ti tusen som bruker preparatet. Det er primært personer som i utgangspunktet som har økt risiko for dette, som en skal være oppmerksom på, og evt kontrollere med EKG når en har begynt med medisinen.


Slike risikofaktorer er f.eks. hjertesykdom, hypokalemi eller hypomagnesemi, familiehistorie med forlenget QTC-intervall, bradykardi og samtidig bruk av legemidler som forlenger QTC-intervallet. Jeg vet ikke om du er i noen slik risikogruppe, men tror du det selv eller er usikker på det, så diskuter det med legen din.

Har du ikke noen slike risikofaktorer, så er sannsynligheten så liten at jeg ikke ville bekymret meg for det, om jeg var deg.

Du bruker jo også medisinen fordi du trenger den og vil kunne ha stor nytte av den, dvs at livet ditt blir bedre, og det ønsker du. Dette med å bli bedre av f.eks. angst og depresjon er naturligvis svært viktig, og må holdes opp mot risikoen for sjeldne bivirkninger. Slike vurderinger gjør lege hver gang en medisin forskrives: En må vurdere nytteverdi mot evt ulemper eller bivirkninger. Å lese om bivirkninger på pakkevedlegg osv er noe de fleste av oss vil bli redde av, og derfor ikke nødvendigvis noe å anbefale, og så er det selvfølgelig slik at det står ikke noe på pakkevedlegget om de svært mange menneskene som bruker preparatet uten bivikninger, og med god nytteverdi og bedre liv som følge.

Alt her i verden er fylt med risiko, og det er ikke noe godt for humør og livskvalitet å fokusere på alt forferdelig som kan skje. For eksempel kjører de fleste av oss bil, noe som ihvertfall gir en større risiko for helseskade enn muligheten for den sjeldne bivirkningen du har lest om her.


Håper det var greit svar og gode råd. Ha det bra.