Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har hatt blodpropp, kan jeg bruke P-piller?

Spørsmål

Jeg har hatt ME alvorlig grad i 1,5 år. Fikk blodpropp for 1 år siden da jeg hadde ligget helt i ro i 3-4 mnd (snudde ikke meg selv eller noe). Gikk ikke på p-piller da og ikke nå. Sliter m veldig mye store og dype hudormer på nesen. 1. Hjelper Diane p-piller mot dette eller er det primært kviser de hjelper mot? 2. Kan jeg i det hele tatt gå på p-piller når jeg kommer meg ut av sengen eller blir helt frisk? Er slank, har ikke problemer med blodtrykket, spiser variert/sunt, og har normalt en aktiv livsstil med trening.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Diane p-piller kan ha en meget god effekt på kviser inkl hudormer, men en skal ikke bruke det om en har hatt blodpropp, da det øker sjansen for å få blodpropp igjen. Det finnes en rekke andre effektive midler mot hudorm, så la fastlegen gjøre en vurdering av hva som er mest egnet for deg personlig.


Du spør så om du i det hele tatt kan bruke p-piller senere i livet, når du har kommet deg ut av sengen og evt blitt helt frisk. 

Til det kan følgende sies:

Enhver medisinbruk må vurderes individuelt av den lege som har best mulig oversikt over pasientens samlede risikofaktorer og evt kontraindikasjoner for å bruke et medikament. Det vil derfor være feil og uforsvarlig av meg å gi deg et absolutt klarsignal på dette, siden jeg ikke på noen måte har den fulle oversikt over din helse, risikofaktorer for blodpropp m.v., så det må du forhøre deg med fastlege om. Det finnes en god del mennesker som har genetisk økt risiko for blodpropp, noe en kan undersøke med blodprøver. Det heter APC resistens / faktor V Leiden mutasjon, noe din lege vil kjenne til. Alle som har hatt blodpropp før fylte femti (slik du har) anbefales å bli undersøkt for dette, så ta det opp med legen din. 


Håper det var greit svar. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-