Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fragmin før flytur. Satte jeg det rett?

Spørsmål

Hei. Eg har tidligere sendt inn spørsmål angående blodfortynnende (fragmin sprøyte) og lang flyreise. Reiser neste uke og fant da ut eg ville prøve en sprøyte før for å teste kordan den er. Eg satt den i magen. Det gjorde veldig vondt men det e gjerne vanlig? Smerten ga seg fort. Men etter en liten stund så ble eg veldig øm inni magen i området rundt der sprøyten ble satt. Det kjentes ut som murringer inni der eller lemus. Det boblet og var bare en merkelig følelse rett og slett. Dette varte i ca 8 timer. Utenom det så fikk eg ingen bivirkninger. Eg bare lurte på om det var vanlige bivirkninger eller om eg ikke burde bruke den igjen ?

Kvinne 26
Svar

Hei.


Det er klart at det er en litt uvanlig følelse og opplevelse å sette en sprøyte på seg selv, for første gang. Det er også naturlig at det gjør litt vondt, når man setter inn en milliliter med væske inn under huden, - fordi det sprenger på. Det er helt klart at en vil kjenne "noe".  Det er imidlertid nesten umulig å gjøre noe galt. Jeg går ut fra at du har fått opplæring av legen din? Dvs at du tar et godt klypetak i mageskinnet / -fettet, og så setter du sprøyten diagonalt inn i denne folden av hud og fett. Når nålen er inne, skal en også trekke litt tilbake i sprøyta, for å se at en ikke tilfeldigvis er inne i en blodåre, noe som er særdeles usannsynlig. Hvis det skulle være tilfelle, vil en nemlig se at det blir trukket blod inn i sprøyten.

Så settes medisinen sakte inn i denne folden av hud/fett.  Det eneste potensielt farlige, men som i praksis er henimot umulig, er om du hadde brukt en svært lang nål, og stukket nitti grader rett inn igjennom laget av hud og fett, og at du evt i tillegg var så ekstremt tynn. Helt teoretisk kunne du da ha stukket igjennom inn til bukhulen, noe som hadde vært en alvorlig situasjon. Men da hadde du blitt veldig dårlig og syk, og i praksis er dette henimot umulig å gjøre. Det jeg vil frem til, er at når alt er bra nå i ettertid, så kan vi fastslå at ingenting galt har skjedd. Og da vil jeg igjen konkludere med at du gjerne kan bruke dette påny, før den planlagte flyturen.

Ha det bra!