Farlige medisiner?

Spørsmål

Hei.
Har i mange år slitt med reflux og holdt problemet i sjakk med diverse syredempende medisiner. Nexium og Losec Mups har vært de jeg har brukt over en periode på 7-8 år nå, og er symptomfri når jeg går på dette ( med untak av litt raping ) her om dagen så jeg noen som delte en lenke til en bok som heter Pillebefinnende. Hva vet vi om medisinene vi tar?
Forfatter: Niels Christian Geelmuyden, her står det et Nexium/Losec kanskje ikke er så ufarlige som mange tror og knytter dette opp mot økt risiko for kreft men også mot hjerte og kar sykdommer. Etter å ha "googlet" litt fant jeg flere referanser til dette, men stoppet å sjekke mere fordi jeg kjente jeg ble urolig av det. Tenkte det var bedre å høre hva en lege sier om saken.
Har du eventuelt tips til hva man kan gjøre for å bli kvitt reflux uten medisiner, jeg vet at jeg bør slanke meg. Men er det andre ting man kan gjøre. Er 193cm høy og veier 135kg , trener regemlessig 3-4 ganger i uken og er i god fysisk form.
Til slutt: Er det noen grunn til å kontrollere magen/spiserøret med gastroskopi, det begynner jo å bli mange år siden jeg gjorde det for å påvise reflux.

Svar

Hei.

Denne boken er skrevet av en person som ikke har medisinskfaglig kompetanse, og det er viktig å vite når en leser slikt.
Særdeles mange mennesker bruker slike medisiner i mange år av livet, noen kanskje hele livet, og får på den måten byttet ut et liv med masse magesmerter og elendighet, med et liv uten smerter. Jeg har svært vanskelig for å se hva som er problematisk med å få det bedre istedet for verre.
Og jeg vil gå så langt som å si at å ikke tillate seg å bli kvitt smerter og plager med et enkelt og trygt tiltak som å bruke en syredempende medisin, er meningsløst. Vi er nå engang her på jordkloden i svært kort tid, eller som Per Fugelli sa det så presist: "Vi skal være døde i så ubegripelig og ufattelig lang tid."
Følgelig er det vel greit å ha det så greit som mulig, med så lite smerter som mulig, den lille tiden vi er her på kloden.
Å gjøre folk engstelige for å bruke en trygg medisin, slik forfatteren har gjort med deg nå, og han klarer sikkert å få mange til å slutte med slike medisiner også, med kreft-skremslene, synes jeg er lite pent gjort. Da får disse personene det i verste fall vondt, istedet for ikke-vondt. Og det er det bare ingen mening i.

Så til dette med kreftrisiko, som blir veldig feil fokus her:
Hvis vi tar for oss den særdeles store mengden mennesker som IKKE bruker f.eks. Nexium eller Losec, mao. nesten alle mennesker på jorda, så får så mye som en tredjedel av oss kreft i løpet av livet, og minst like mange eller mer får hjerte-karsykdom. Uten å bruke slike medisiner.
Sjansen for å få enten kreft eller hjerte-karsykdom er altså særdeles stor, og faktisk vil de fleste av oss dø av en av disse to hovedgruppende sykdommer. Blir en gammel nok, kan en nesten ta for gitt at en får en eller begge at disse typer sykdommer.
Muligheten for å få slike sykdommer er altså uansett hva vi foretar oss, særdeles stor, både med og uten slike medisiner.

Å la være å bruke medisiner som gjør livet bedre, i frykt for å øke sjansen for å få en type sykdom som det er særdeles stor sannsynlighet for at vi får uansett, (kreft / hjertekarsykdom) blir følgelig veldig feil.

Vi kan også unngå alt som gir statistisk økt kreftrisiko, lide og ha det fælt i frykt for å bruke medisiner, unngå nytelse som kan øke risiko for det ene og det andre, også kan man -til tross for at man unngår alt "farlig"- selvfølgelig bli overkjørt på vei til jobben i morgen eller til jul, uansett hvor mye en har forsøkt å unngå kreftrisiko.

Disse medisinene er brukt av et svært stort antall mennesker over lang tid, og har gjort livene deres bedre, og de dør ikke oftere av kreft eller hjerte-karsykdom enn andre. Og om det nå f.eks. faktisk hadde vært slik at slike medisiner kunne øke din risiko for kreft fra de vanlige 33 prosent til for eksempel 34 prosent, (tilfeldige tall, for å illustrere) så har det ingen praktisk betydning. Vi kan jo da snu på de tallene og si at dersom du har 34 prosent risiko for å dø av kreft HVIS du bruker slike medisiner og har et godt liv, så kunne du altså teoretisk sett latt være å ta slike medisiner, og hatt et elendig liv med mye smerter, og redusert din sjanse for å få kreft fra 34 til 33%. Altså samme store risiko for kreft som alle mennesker har, og uansett en svært stor sjanse for å få kreft.

Jeg synes du skal unne deg å ha det så greit som mulig, uten magesmerter og syreplager, og fortsette med å bruke medisiner som hjelper deg til å ha et bedre liv, og ikke lese slike bøker som ikke er skrevet for å hjelpe folk til å få bedre liv, men for å vekke oppsikt og selge.

Du spør om andre tiltak mot reflux:
Vektnedgang er som du vet, særdeles effektivt. Hevet sengeende eller en dyne fra hoften og opp, vil også hjelpe mange. Røykeslutt er nyttig, idet nikotin stimulerer syreproduksjonen. La være å spise ting som du merker du reagerer negativt på.

Kontroll gastroskopi: Vanligvis ikke nødvendig dersom du ikke har andre symptomer som gir mistanke om annen sykdom. En vet jo allerede at du har reflux, og det er ikke nødvendig å konstatere dette en gang til.

Håper at dette var et greit og belysende svar, som setter dette litt i mer jordnære og pragmatiske perspektiver.
Ha det bra.