Får ikke Rivotril av den nye fastlegen min

Spørsmål

Hei, Jeg er en mann på 55 år som har brukt litt Rivotril 0,5 mg. i ca. 20 år, Max 1/2 tab. 2-3 ganger daglig (bruker mindre) mot angst og uro, spes. sosialangst som jeg har hatt siden ca. 18-årsalderen. Har aldrig økt dosen el.l. og har aldrig hatt problemer med Rivotril. Har tidligere prøvt flere medisiner mot dette, men som ikke har fungert så bra. Fastlegen som jeg hadde har nå pensjonert seg og jeg fikk automatisk en ny fastlege, som jeg nettop har hatt en time hos. Hun ønsket ikke å skrive ut denne medisinen fordi om jeg ikke hadde økt noen dose, og brukt den så lenge, den var for sterk og uvanlig å skrive ut, men at nok noen leger skriver den ut. Hun var hyggelig og forklarte om dette, men jeg synest ikke det er helt rettferdig (ønsker ikke å være en «vanskelig» pasient heller) og det har med min livskvalitet å gjøre, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre nå, bytte fastlege?, da kan jeg jo risikere å få samme meningen igjen.. Denne medisiner mente mine to foregående leger (som begge gikk av med pensjon) var grei å bruke, bare man ikke økte dosen. Begge de foregående legene var i 60-årene med lang erfaring, den nye er forholdsvis nyutdannet, kansje det har noe å si? Hva mener du, har du noen råd om hva jeg kan/bør gjøre? Mvh.

Mann 55
Svar

Hei.


Rivotril er et medikament som er til bruk mot epilepsi,  ikke angstdemping. Det blant annet fordi det er sterkt vanedannende, muligheten for bivirkninger mange, det påvirker evnen til bilkjøring, og det kan gi betydelige abstinenssymptomer om man bråslutter med det etter lang tids bruk. Misbrukspotensialet er også stort. At det kan virke angstdempende hos mange er velkjent, men det er ikke godkjent til dette bruk, blant annet fordi listen over mulige ulemper anses større enn nytteverdien.

Jeg går ut fra at årsaken til at din unge nyutdannede lege ikke vil gi deg dette, er for å gjøre ting så korrekt som mulig, og det er også helt i tråd med enhver medisinsk anbefaling, å ikke bruke Rivotril som angstdempende medisin. 

Du nevner dette med å skifte fastlege. Det er på ingen måte sikkert at noen ny fastlege vil gi deg Rivotril mot angst, for de fleste leger vil nok være svært skeptiske til dette. Jeg tenker derfor det beste du kan gjøre, er å bestille time hos din nye fastlege og forklare din situasjon påny, og kanskje foreslå en sakte nedtrapping, slik at du ikke får abstinenser, og samtidig diskutere evt alternative medisiner mot angst, istedet for Rivotril. Psykologbehandling kan også være nyttig mot angst, og det samme er regelmessig fysisk trening, gjerne hard. Det har en godt dokumentert virkning på angst, både en her-og-nå effekt, og en langtidsvirkende effekt på angst. Jeg håper at du finner gode løsninger her, og ønsker deg lykke til.