Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får ikke kjøre bil pga Sobril, finnes det noen alternativ?

Spørsmål

Hei. Jeg har brukt Sobril i mange år, og også Karisoprodol, men det har jeg ikke brukt på flere mnd. Dette mot litt angst, men den har kommet pga mye smerter i nakke og aksler . Det har vel tatt på med mye hard jobbing siden jeg var 15 år, er nå 62 år. Problemet er at min fastlege vil ikke gi meg noe annet, har kun meldt meg til Fylkesmannen og Politet for kjøring med Sobril. Dette har jeg påklaget til Helse.F. Er søkt til smerteklinikk i sep/okt. Er det noe annet enn Sobril som en kan kjøre bil på? Er helt avhengig av bilen pga jobb. Driver to bedrifter. Jeg er klar over regelverket, men ønsker noe annet som kan hjelpe meg mot smertene har problemer med å holde hode oppe når jeg ikke bruker Sobril. Har vært på MR viste seg / skiver ikke ligger riktig i nakken. Min fastlege er ikke særlig hjelpsom, men de andre legene har fulle lister. Er avholdsmann, og er en fullt oppadgående person og i orden ellers. Håper på et svar snarest. Førerkortet er innlevert etter beordning, aldri vært borti noe i trafikken.

Mann 62
Svar

Hei.


Ja det er nok av andre preparater å velge mellom, mot nakkesmerter, inklusiv mange som ikke er til hinder for bilkjøring. F.eks. paracetamol, Voltaren og andre såkalte NSAID-s preparater. (smertestillende / betennelsesdempende) 

Men om de vil gi deg tilstrekkelig smertelindring, er jo et annet spørsmål. Det kan en egentlig ikke vite uten at du forsøker slike, så hvis du vil ha svar på det, bør du ta opp dette med legen din for å gjøre et forsøk med en eller flere slike medisiner. Sarotex er også er medikament som ofte brukes mot kroniske smerter, og ofte får pasienter som har vært på smerteklinikker utskrevet dette. Det kan du også få fra fastlegen din, så kanskje du vil diskutere det med legen din.

Av angstdempende medisiner er det også mange alternativ til Sobril, (benzodiazepiner) -men alle kan påvirke kjøringen, og hvorvidt du kan kjøre bil ved bruk av slike, vil avhenge av dose og tid fra siste tablett. 

Angst kan også behandles med SSRI-preparater, dvs det som på folkemunne kalles "lykkepille". Kanskje det kan være et alternativ, for det er som hovedregel ikke til hinder for bilkjøring.

Men alt i alt er du avhengig av en dialog og god kommunikasjon med fastlegen din her, for å finne løsninger og for å prøve ut alternativer til Sobril. Håper at du finner gode løsninger, og ønsker deg lykke til.