Er muskelsmerter abstinenssymptomer etter at jeg sluttet med Sobril?

Spørsmål

Hei! Jeg er ei dame på 61 år som har sluttet med sobril for 4,5 uker siden. Jeg har vanvittige kroppslige smerter, og svimmelhet. Jeg brukte store doser, 60-120mg i ca. 4 år. Er dette vanlige abstinensreakjoner? Hvor lenge må jeg i så fall forvente å ha de ? Er det sikkert at alle abstinenser går over selv på min alder med så langvarig forbruk ? Mvh. Kvinne

Kvinne 61

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei,

Du beskriver at du har brukt Sobril i doser opptil 120 mg i sirka fire år og har nå sluttet med Sobril for 4,5 uker siden. Du beskriver «vanvittige kroppslige smerter, og svimmelhet» og spør om det kan være vanlige abstinensreaksjoner. 


Sobril er et medikament fra gruppen benzodiazepiner. 

Benzodiazpiner er generell kjent for å kunne skape avhengighet samt at det kan oppstå abstinenssymptomer dersom man slutter brått med inntaket. 

Dessuten kan man få den såkalte «rebound-effekten» som er en tilstand der de symptomene som opprinnelig skulle behandles med medikamentet kommer tilbake i større grad når man slutter (for eksempel angst og uro). Denne tilstanden er forbigående. 


Slutter man med Sobril kan muskelsmerter være en mulig abstinensreaksjon.

Dersom man slutter brått med Sobril kan man - særlig etter langvarig bruk av høyere doser - også få alvorlige abstinenssymptomer som for eksempel hallusinasjoner eller epileptiske anfall. 

Hvor lenge abstinenssymptomer vedvarer er ofte individuelt. Man regner – som tommelfingerregel – med at abstinenssymptomer begynner å avta sirka 4 uker etter siste inntaket av Sobril.


Det er derfor anbefalt at man trapper Sobril gradvis ned, gjerne over flere måneder. 

Dette bør gjøres i samråd med fastlegen.


I ditt tilfelle er det også viktig til å få utelukket annen mulig bakenforliggende årsak for de symptomene du opplever. 

Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å få dette kartlagt og for å få hjelp med å trappe ned Sobril. 

Lykke til på veien videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-