Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er medisiner mot magesyre kreftfremkallende?

Spørsmål

Idag har jeg lest en artikkel i dagens medisin vedr protonpumpehemmere og økt risiko for utvikling av magekreft.
Jeg har tre voksne sønner som alle fra tidlig ungdom har brukt nexium p g av GERD
Har også lest på RELIS om det samme. og etter hva jeg forstår ansees risikoen totalt å være lav for kreftutvikling av denne årsak.

Jeg er redd for at det skal utvikles magekreft .
Er forskere enige i konklusjonen om dette?
Hvilke råd bør jeg gi mine sønner(om de vil ta i mot) uten å skremme!! Uten medisiner er plagene store.
Hilsen ei redd mor som i tilegg er sykepleier.

Svar

Hei

Jeg har for ikke så lenge siden svart på et spørsmål om samme problemstillingen, dvs betraktninger omkring evt økt risiko for kreft av slike medisiner. Selv om spørmålet er formulert helt anderledes i det tilfellet, så er likevel mine betraktninger omkring evt farlighet og kreftrisiko de samme. Jeg vedlegger derfor en link til dette svaret her:

https://ssl.lommelegen.no/legesvar/farlige-medisiner

Dine sønner skal du naturligvis anbefale å bruke disse medisinene, så de ikke får det fælt og vondt hver bidige dag. Du sier jo at "uten medisiner er plagene store", og det sier vel igrunnen alt som skal sies og tenkes her: Går det an å ha det mindre vondt istedet for mer vondt, så skal vi velge det.
Det er ingen som får noe som helst igjen for å gå rundt å lide av f.eks. magesmerter, det er utelukkende og kun bortkastet tid på jord, spesielt tatt i betraktning at de kan få det bra med medisiner.

Som jeg skriver en del om i svaret jeg linket til ovenfor, så er det jo slik at vi alle i utgangspunktet har svært stor sjanse for å få kreft, i det man regner med at cirka en tredjedel av oss får kreft i løpet av livet. Sjansen er med andre ord svært stor, selv om man skulle velge å lide seg gjennom dagene med magesmerter ved å la være å bruke protonpumpehemmere i frykt for å få økt sjansen for å få kreft, og alt en oppnår er redusert livskvalitet. Hvis det nå faktisk er slik at disse medisinene øker sjansen for å få kreft, så er økningen svært liten i forhold til den allerede store sjansen vi har for å få kreft, alle sammen.
Tilfeldige tall:
Hvis vi har f.eks. 33% sjanse for å få kreft i løpet av livet og øker det til f.eks. 35% sjanse ved å bruke slike medisiner (tilfeldig valgte tall), så er jo det i praksis ingen forskjell. Sjansen for å få kreft er stor uansett.
Og får vi kreft om 5, 10 eller 30 år, så er det utvilsomt en fordel å ha hatt gode dager uten smerter, alle dagene og årene før en fikk kreft.

Du kan under ingen omstendighet unne dine sønner å ha det vondt fra morgen til kveld, enhver dag, ved å la være å bruke slike nyttige medisiner i frykt for en teoretisk økt mulighet for kreft.
Håper det var nyttige betraktninger og råd.
Ditt spørsmål om hvor "enige forskere er i konklusjonene" her, kan jeg ikke besvare deg på, men det får uansett ingen praktisk betydning, slik jeg ser det, om en ser fra det standpunkt jeg har ovenfor, altså rent praktisk og pragmatisk. Det gjelder utvilsomt å ha det så godt og greit som mulig, i de få tilmålte dager vi har her på kloden, tenker nå jeg.
Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-