Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er laktulose farlig?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 25 år som har en lang sykdomshistorikk når det kommer til spiseforstyrrelser. Jeg har hatt både anoreksi og bulimi. Jeg misbrukte i to år pursennid, med et ekstremt høyt inntak av disse pillene. En vakker dag dro jeg til apoteket og sa at jeg trengte hjelp, fordi jeg hadde så mye smerter og klarte aldri å gå på toalettet uten pillene. Jeg fikk anbefalt duphalac. Nå har jeg brukt duphalac i ett år sammenhengende, med en dag i uken der jeg ikke bruker noe. På apoteket har jeg blitt fortalt at jeg kan bruke dette daglig uten at det er farlig. Jeg tar ca. 20ml. Spørsmålet mitt er om det er riktig slik jeg har fått vite, at jeg kan ta dette daglig "ut livet"? Jeg spiser nå helt normalt, er normaltvektig og går på toalettet hver morgen. Jeg tar ingen piller og kaster aldri opp. Både jeg og de rundt meg anser meg som frisk. Jeg har det veldig bra med meg selv, men tenker noen ganger på om det virkelig er riktig at duphalac er helt ufarlig å gå på over lang tid? Jeg har jo en drøm om å bli gravid, og vil det kunne skape komplikasjoner der? Eventuelt om jeg kan bruke duphalac fem år til før jeg blir gravid, og så gå ned på mindre dose om det skulle være skadelig? Jeg vil gjerne få bekreftet fra en lege at duphalac ikke er farlig over lang, lang tid - med en 20ml dose, som det står at er en vedlikeholdsdose og er fin for meg.

Kvinne
Svar

  

Hei,

Du forteller at du har en lang sykdomshistorikk når det gjelder spiseforstyrrelser der du har slitt med både anoreksi og bulimi.

Du beskriver at du misbrukte avføringsmidlet Pursennid® i to år, men at du etter råd fra apoteket nå har brukt 20 ml Duphalac® daglig i ett år. Du spør om sistnevnte medikament kan brukes «ut livet».


Først vil jeg gjerne gi deg litt generell informasjon om Duphalac®.

Duphalac® er laktulose som består biokjemisk sett av galaktose og fruktose. 

Laktulose brytes i tykktarmen ned til hovedsakelig melkesyre. I tykktarmen påvirker det bakteriene som vi til vanlig har i tarmen samt at det tiltrekker seg vann. Til sammen fører dette til en tarmregulerende effekt.

Vanlig vedlikeholdsdose for voksne er 10 – 20 ml daglig slik at det ser ut at du med 20 ml daglig er innenfor disse rammene.  

Som bivirkninger kan Duphalac® i følge felleskatalogen gi blant annet forstyrrelser av tømmingsrefleksen, diaré, kvalme, oppkast og buksmerter. Diaré kan oppstår dersom man bruker medikamentet over lang tid eller med «dårlig tilpasset dose».

Diaré kan på sikt føre til forstyrrelse i blodsaltene. 

Blodsaltene våre og balansen mellom dem er viktige for flere funksjoner i kroppen, et eksempel er hjertefunksjonen. 


Når det gjelder ditt ønske om å bli gravid kan Duphalac® i følge felleskatalogen brukes under graviditet. 


Du har en lang sykdomshistorie bak deg. Du beskriver at du er normalvektig nå og ikke lenger kaster opp eller tar piller, noe som er veldig flott! I tillegg skriver du at du også spiser normalt.

Det virker dermed at du har kommet veldig langt allerede og det er noe du kan virkelig glede deg over og være stolt på.

Allikevel bruker du fortsatt et avføringsmiddel daglig, noe som gjør at jeg undrer meg over hvorfor du har behov for det?

Jeg anser det i ditt tilfelle som viktig at du er i en fortløpende dialog med fastlegen din, særlig om du har en tanke om å bli gravid på sikt. 

Fastlegen kan også følge opp blodsaltene med en blodprøve.


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg lykke til! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-