Er jeg avhengig av Vival?

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei jente på 37 år. Jeg tror jeg har blitt avhengig av vival. Bruker ca. 5 mg hver dag. Kan klare meg en dag uten,men kan få fryktelige angstanfall,skjelvinger og slikt. Da må jeg ta vival for å roe ned.
Legen min har skrevet ut cipramil,og jeg har nå et håp om å kunne slutte å ta vival så ofte.

Hvordan skal jeg trappe ned på vival? Brått,eller litt og litt? Må jeg rett og slett tåle den abstinensen,eller hva det nå er? Kan cipramil hjelpe meg til å slutte?
Jeg grubler og lurer,og håper på svar.
Jeg er redd for at jeg har blitt avhengig. Jeg vil ut av det.

Medisiner: cipramil,vival

Kvinne, 37 år

Svar

Hei!

Hvis du ikke klarer å slutte å bruke Vival er du per definisjon avhengig. Det finnes selvfølgelig grader av dette, og Vival er ingen farlig medisin hvis den brukes i riktige doser og på riktige problemstillinger.

Problemet med Vival og liknende medisiner er at man utvikler toleranse etter noe tids bruk. Da kan det være nødvendig med høyere doser for å oppnå samme effekt som før. Derfor er det fornuftig å lage en avtale med legen din om når du skal bruke Vival, hvor mye som er maksimalmengde, og at du kanskje bør ha Vival-frie dager innimellom.

Jeg forstår at du bruker medisinen på grunn av angst. Cipramil er angstdempende og vil på sikt kunne erstatte noe av Vival-bruken din. Dette vil være en bedre måte å behandle angsten din på, men det kan være en trygghet å ha Vival i bakhånd hvis du trenger det.

Nå når du bruker medisinen hver dag er det neppe mulig å slutte brått. Jeg foreslår at du snakker med legen din om en nedtrappingsplan. Det kan være fornuftig å bruke en lavere dose noen dager i uken og etterhvert bare bruke lavere dose. Enkelte dager kan du kanskje også la være å bruke Vival, hvis du har det bedre en dag.

Heldigvis er dte ikke store doser du bruker, og jeg tror du og legen din klarer å trappe ned dette sammen, bruken av Cipramil vil også hjelpe etter noe tid.