image: Er jeg avhengig av sovemedisin?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er jeg avhengig av sovemedisin?

Spørsmål

Har brukt Zopiclone 3,75 mg så og si daglig i vel et år. Av og til har jeg vært nødt å bruke to tabletter for å sovne. Mitt spørsmål om det nå er fare for at jeg har blitt fysisk avhengig og hvordan kan man prøve å komme seg av medisinen (nedtrapping).

Mann 37
Svar

Hei.

Det er betydelig avhengighetsfare ved bruk av Zopiclone. Hvorvidt man blir fysisk eller psykisk avhengig kan kanskje diskuteres, men det er forsåvidt mindre vesentlig her. Poenget er at når en blir avhengig, er det veldig vanskelig å la være å fortsette å bruke det, blant annet fordi en da i en periode vil oppleve å sove svært dårlig eller ingen ting, før man igjen er avvent av det.

Det er fullt mulig og ganske sannsynlig å bli avhengig av et års sammenhengende bruk av denne medisinen.

Dette med at du opplever at du av og til må bruke to tabletter for å klare å sovne, er også veldig typisk og nesten forutsigbart, og mange mennesker som har brukt dette over mange år, kan være avhengig av flere tabletter hver kveld for å sovne.

Jeg synes derfor det er svært fornuftig av deg å stoppe dette forbruket, for det vil med sikkerhet bare bli vanskeligere jo lenger du utsetter det.

Du spør hvordan du best kan gjøre dette, og det er et godt spørsmål, siden det ikke nødvendigvis er helt lett. Ofte kan den gode viljen og ønsket om å trappe ned og slutte bli overstyrt av ønske om en god natts søvn, hvilket gjør at man igjen tar en tablett en ikke egentlig hadde planlagt, og slik kan hele prosjektet med å slutte bli utsatt i særdeles lang tid. Det kan utallige mennesker dessverre bekrefte. Det er ganske menneskelig å utsette ubehag, som for eksempel det å ikke få sove, når løsningen er "så enkel" som å ta en tablett.

Mitt første og viktigste råd til deg er å alliere deg med fastlegen din, som med sikkerhet absolutt vil støtte deg i dette og hjelpe deg.

Da legger man vanligvis en nedtrappingsplan sammen, og legen vil gjerne -for din del og i samråd med deg- være litt "streng" og si at "den neste tablettpakken skal vare til om med..... og du får ikke flere resepter før den datoen". Det å vite at du ikke får flere tabletter før avtalt dato, vil naturligvis hjelpe deg til å holde avtalt redusert forbruk, siden du ikke ønsker å gå tom for tabletter og ligge søvnløs. Så avtal dette med legen din.

Du må akseptere at du i en periode sover noe mindre godt enn du gjør med dagens tablettforbruk, det er også viktig.

En mulig løsning er å kjøpe en tablettdeler på apoteket, og bruke halve og kvarte tabletter.

Det å legge inn en og annen og stadig flere tablettfrie netter er også en god arbeidsmetode.

Gode og realistiske tidsrammer er også viktig, så lag en god og gjennomførbar plan om dette med legen din.

Du kan også kanskje vurdere å bruke annen og ikke-avhengighetsskapende sovemedisiner istedet for Zopiclone i en periode, for eksempel melatonin eller Vallergan, som egentlig er en allergimedisin som har søvnighet som bivirkning, hvilket man drar nytte av. Diskuter det med legen din.

Jeg håper at rådene og informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-