Er det helseskadelig å bruke sovemedisinen Stilnoct?

Spørsmål

Hei. Jeg bruker Stilnokt 5 mg. fordi jeg ellers våkner gjerne etter en til noen få timer. Så er søvnen til og fra resten av natten. Legger meg ved 11-12 tiden. Stilnokt hjelper meg å få en lenger periode med søvn, før søvnen tidlig på morgenen blir litt til og fra. Jeg er 64 år, og fikk store søvnproblemer for 8-10 år siden. Prøvde en langtidsvirkende sovemedisin, men den virket langt ut over formiddagen. Føler at det er ubehagelig å måtte få ny resept stadig, siden man får for så kort tid av gangen. Ønsker derfor å slutte. Vet ikke om det er helserisikoer ved å bruke Stilnokt. Ellers bruker jeg ikke andre medisiner, utenom Marevan, siden jeg har mekanisk aortaklaff.

Mann 64

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hovedproblemet med langvarig bruk av Stilnoct, som for de fleste andre sovemedisiner og beroligende medisiner, er betydelig sjanse for tilvenning og avhengighet. Et annet poeng ved langvarig og regelmessig bruk er at man svært ofte utvikler toleranse, slik at man må ha stadig høyere doser for å oppnå samme effekt.

Det er noe enhver almennlege ser svært ofte, for ikke å daglig; pasienter som har blitt avhengige av slike medisiner fordi legen har gitt pasienten medisinen over for lang tid, og vi ser betydelige problemer forbundet med slik avhengighet.

Medisinen kan ha en rekke bivirkninger, som de fleste medisiner, men sjansen for disse eller andre helseskader, øker ikke ved langvarig bruk. Kjente og typiske bivirkninger er for eksempel reduserte kognitie (tankemessige) evner neste dag, nedsatt konsentrasjon, døsighet m.v., men det er ikke relatert til langvarig bruk, det er en her-og-nå bivirkning.

Så svaret på om det er helseskadelig med langvarig bruk av Stilnoct, er ja, og det er denne avhengighetsfaren det da handler om. 

Jeg ser at du ønsker å slutte, og det er en fornuftig målsetning, som du kan ta opp med legen din, f.eks. ved å lage en nedtrappingsplan over tid. Det er også slik at jo lenger du utsetter dette, jo vanskeligere blir det, så ta tak i det nå mens du er motivert.

Håper det var et klargjørende og greit svar.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-