Er dekstroamfetamin nevrotoksisk?

Spørsmål

Hei Friederike,

Jeg har nylig fått en diagnose på at jeg har ADHD og fått medisiner på dette, men har sluttet grunnen angst for hva slags effekt disse medisinene kan ha på helse. De hjelper mye, men jeg er usikker på om jeg tørr å fortsette etter å ha lest studier. Likevel er jeg ingen lege og papirene er tungt skrevet, dermed har jeg problemer med å forstå innholdet.

Jeg fikk en medisin som inneholder "dextroamphetamine" som ifølge en undersøkelse kan skape "frie radikal type oksidativt stress" og "nevrotoksisitet". At de ødelegger "dopaminergic neurons". Dette kan også gjelde lave doser. Jeg vet egentlig ikke helt hva dette vil si, men håpet kanskje du hadde noe innblikk.

Likevel er det ingen bevis for at dette også gjelder mennesker, videre, de med ADHD. George A. Ricaurte som sto bak undersøkelsen har også blitt beskyldt for å ha politiske agendaer. Han har også fått innvilget store summer for videre forskning på mennesker i 2009, av National Institute of Health (USA), men har ikke publisert noe slik jeg forstår det. Skulle være ferdig til 2015, så mulig de var uenige om hypotesen og valgte å skrape det.

Det kan hende dette bare er tull, men jeg tror likevel det er en risiko. Det jeg igrunn lurte på er hva "neurotoxicity" egentlig betyr i praksis? Hvilke helseeffekter det kan ha? Jeg har lest at det kan være linket til parkinsons og det er igrunn greit. Men når det gjelder langvarige effekter, kan det være at hjernen naturlig produserer mindre dopamin enn før grunnet skader som følge av medisinen? Dette er vel påvist med kaffe, eller lignende?

Svar

Hei,

du lurer på hva ordet neurotoxicity. Ordet er på norsk nevrotoksisk og betyr at det er skader nervene.

Dextroamphetamin er et medikament som ikke er forhåndgodkjent i Norge og som jeg hittil ikke har forskrevet til noen.
Jeg forholder meg i utgangspunktet til preparater som er forhåndgodkjent i Norge.
Når det gjelder forhåndsgodkjente amphetamin-preparater i Norge så finnes det for eksempel Lisdeksamfetamin. Hvis man for eksempel bruker Lisdeksamfetamin i en terapeutisk dose som er forskrevet av en erfaren lege med tilsvarende spesialitet (f. eks. en spesialist i psykiatri eller barnepsykiatri) etter en grundig diagnostisk utredning så kan jeg ikke tro på at det skal være nevrotoksisk, da hadde det vel ikke blitt forhåndsgodkjent i Norge.

Personlig foretrekker jeg om mulig andre preparater (for eksempel Metylfenidat) i ADHD-behandlingen enn amphetamin-preparater som også har en misbruksrisiko.
Når det gjelder ditt tilfelle ville jeg anbefale deg å drøfte dine bekymringer med ansvarlig behandler og eventuell be også fastlegen om en henvisning til en second opinion.

Lykke til videre!