Egenbehandling av senebetennelse

Spørsmål

Hei ! Det skal ikke mye fantasi for å forstå at jeg har fått en senebetennelse i hånden/armen. Fastlegen min er bortreist i tre uker, så derfor lurer jeg på : Finnes det noen betennelsesdempende medisiner eller annen behandling jeg kan få uten resept ? Tror det blir litt lenge å gå tre/fire uker uten behandling av noe slag. Ellers må man jo selvfølgelig finne en /vikarlege/, men det er jo ikke lett å få time /over natten/. Hva bør man gjøre ? Kvinne, 49 år

Svar

Hei !

Jeg kan selvfølgelig hverken bekrefte eller avkrefte den diagnosen du mener å ha stilt selv.
Dersom du ville ha bekreftet diagnosen, så er jo det greit å få til via legevakten, når din fastlege er bortreist.

Men det du spør om der om der finnes reseptfrie betennelsesdempende medisiner eller annen behandling du kan benytte.

Det gjør det.
Men først vil jeg kommentere det du skriver om at du tror det blir litt lenge å gå tre-fire uker uten behandling noe slag.
Dette er nemlig slett ikke sikkert korrekt.
Det er viktig å vite at en senebetennelse selvfølgelig under ingen omstendighet er farlig, og at det er en tilstand som det ikke er tvingende nødvendig å behandle. Og det er all grunn til å tro at senebetennelsen har gått over innen et slikt tidsperspektiv som 3-4 uker, da senebetennelse er en selvbegrensende tilstand som går over av seg selv med tid.

Det bringer oss over i behandlingen:
Den definitivt mest effektive behandling av en senebetennelse er tid og ro.
Med ro så menes det selvfølgelig ikke sengeleie :), men at man avstår fra den aktivitet som har ført til senebetennelsen. For det er som regel en eller annen bevegelse man har holdt på med for lenge eller for intenst, som har ført til en senebetennelse.
F.eks. hvis man har fått senebetennelse av å male vegger, så skal man la være å male vegger inntil man er smertefri og senebetennelsen er over.
Dette prinsippet er viktigere og mye mer effektivt enn noen medisin.

Hvis man skal bruke medisiner i tillegg til tid og ro (og det er ikke nødvendig, men noe man kan gjøre), så er det såkalte antiinflammatoriske (betennelsesdempende) midler som man pleier å bruke. Dette kan man få enten i tablettform eller som gel som smøres over det aktuelle området.

Ibux i svakeste styrke er reseptfri, og det er en slik antiinflammatorisk medisin.
Dersom man får dette på resept av lege, som da følgelig har sjekket at pasienten kan bruke det, så vil en aktuell dosering være 1800-2400 mg daglig fordelt på 3-4 doser i 3-10 dager.
Men der finnes en del medisinske tilstander hvor man ikke skal bruke dette, og viktigst er mageproblemer / magekatarr / syrerelaterte plager / tidligere magesår / tidligere reaksjoner på slike medisiner. Så jeg vil egentlig ikke anbefale at du setter i gang med dette uten samtale med en lege først, f.eks. på legevakten.

Men som sagt så er den mest effektive behandlingen tid og ro, og IKKE medisiner. Det er bare et eventuelt supplement. Virkningen er omdiskutert og ikke godt dokumentert på tilstander som senebetennelser.

Håper dette var et greit og nyttig svar, god bedring !