Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dosering av medisiner er individuell

Spørsmål

Står jeg på for mye blodfortynnende : Albyl: 75 MG Vitamin K : 120 UG K2 : 200 mcg Gurkemeie :200 MG - to tbl dgl Står jeg på for store doser D vit ? D3 : 40 mcg D 10 UG Normalt BT og puls Synes jeg har effekt av Gurkemeie for artrose i etter prolaps .

Kvinne 69
Svar

Hei.


Dosering av medisiner er individuell, og vurderes av lege i hvert enkelt tilfelle, avhengig av hva man behandler pasienten for, hvilke risikofaktorer man har (tidligere gjennomgått hjerteinfarkt, hjerneslag?) og hvilke medisiner pasienten forøvrig bruker og hvilke andre sykdommer pasienten eventuelt har. 

Derfor skal vurdering av doser gjøres av den lege som har behandlingsansvaret for pasienten, altså fastlegen din. Jeg kan uttale meg generelt om dine medisiner, men dette må og skal gjøres av din fastlege, så ta kontakt.


Det er en vanlig dosering å bruke 75 mg Albyl E for å forebygge tettheter i årer, som kan gi hjerteinfarkt og hjerneslag, og det er ingen høy dose.

Vitamin K vet jeg ikke hvorfor du bruker. Innen medisinsk behandling så brukes det som motgift mot overdosering av det blodfortynnende middelet Marevan, og ved blødningstendens hos nyfødte. Jeg gjetter derfor at du bruker det på eget initiativ? Forhør deg med legen din om du bør bruke dette. Det er ihvertfall ikke et "blodfortynnende middel", om du tenkte det var det.


Når det gjelder naturpreparater som f.eks. gurkemeie, så vet vi ikke nok om hvordan slike ting virker sammen med legemidler. Når det gjelder registrerte og godkjente medisiner, så har vi svært god oversikt, men naturpreparater og annet man kan kjøpe over disk undersøkes ikke like grundig og systematisk som legemidler. Derfor er det en svært god føre-var regel å la være å bruke slike, siden det ikke kan utelukkes at det påvirker effekten av legemidler man bruker. I tillegg har det ingen dokumentert effekt.


Dine D-vitamindoser er ikke høye i seg selv, men om du trenger de, og om de eventuelt er høye nok, må legen din vurdere for deg, etter målinger av D-vitaminnivåer i blodet ditt.


Håper det var greie svar.

Ha det bra.