Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Depresjon og p-piller

Spørsmål

Hei :) Jeg gikk til legen for å gjøre noe med humørsvingningene som har vært veldig plagsomme lenge. Jeg trudde det var en hormonell grunn, selv om jeg bare er 23 år Legen trudde også det kunne være kraftige PMS-plager og vi ble enige om at jeg skulle starte på p-piller for å stabilisere syklusen min som alltid har vært ustabil. Jeg prøvde loette 28 i tre mnd uten positiv virkning. De var for svake og jeg ble veldig nedstemt dagene før menstruasjon. Nå har jeg gått 1 uke på ny type(oralcon), og har vært ekstremt følsom, og har en trang til å grine veldig mye. Innimellom kan jeg ha det helt fint. Skal sies at jeg er utslitt for tiden, og ting har vært litt tøft så det er vanskelig å bedømme hva som er hva. Men jeg kjenner meg ikke helt igjen når tårene presser på hele tiden. Det jeg lurer på, er om det er noe som er typisk i starten av ny type p-piller, eller om det rett og slett ikke fynker for meg. Det er ikke vert å gå på disse om jeg blir deprimert av dem, men om det er en sjans for at de stabiliserer og hjelper meg etter en tid, er det vært å prøve. Som sagt har livet vært krevende i det siste, og det er vanskelig å si hva som forårsaker gråtingen. Jeg kan si til meg selv at ting ordner seg og at det går bra, men det når liksom ikke inn i hjertet/følelsene. Det er pinlig og ødelegger hverdagen.

Svar

  

Du beskriver at du har blitt satt på p-piller, først Loette® og så Oralcon® pga humørsvingninger som ble tolket som mulig kraftige PMS-plager samt for å stabilisere syklusen din. Du opplyser at du ikke opplevde positiv effekt på dine plager av Loette® og det virker etter det du skriver slik at du heller ikke opplever positiv effekt av det nye preparatet.

Generelt sett har begge typer p-piller som du nå har prøvd depresjon og humørsvingninger som mulige bivirkninger. Ut ifra min erfaring som tidligere fastlege går denne bivirkningen som regel dessverre ikke over med tid.


Du forteller i tillegg at du føler deg utslitt og at du har det tøft slik at du opplever hyppig at tårene presser på. Selvfølgelig er det vanskelig å skille hva som er hva i en slik situasjon, men som utenforstående får jeg inntrykket etter det du beskriver at humørsvingningene har vært tilstede FØR du startet med p-pille. Derfor kan man stille spørsmålet om humørsvingningene dine henger sammen med p-pille-inntaket eller om det er situasjonen som du befinner deg i som er årsaken?


Siden du skriver at du opplever at det er pinlig at du plutselig kan begynne å gråte har jeg inntrykket at det ikke har vært lett for deg å ta kontakt. Derfor vil jeg påpeke at det å ta kontakt og søke hjelp er som regel et viktig skritt i riktig retning! De fleste av oss trenger hjelp til tiders og det er ikke alltid like lett til å be om det. 

Men vanskelige situasjoner løser seg ofte ikke av seg selv, men trenger vanligvis egen innsats og derfor vil jeg gjerne rose deg for at du faktisk har tatt kontakt! 


Jeg ville råde deg til å prate med fastlegen om den vanskelige situasjon du beskriver å være i. 

En annen alternative er helsesøster som du også kan prate med. 

Jeg vil også anbefale at du ber fastlegen å vurdere om du muligens kan ha en bakenforliggende depresjon. En depresjon kan også oppstå reaktiv, det vil si som en reaksjon på noe vi er utsatt for eller en vanskelig situasjon vi står i. 

Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg litt på veien videre og ønsker deg god bedring!