Cipralex, redusert sexlyst og ereksjon

Spørsmål

Hei. Begynte på cipralex for ca 6 mnd siden grunnet panikkangst. Noe som ser ut til å være arvelig i min familie. Så jeg går på 5 mg hver dag siden jeg opplevde og bli svimmel, klam og høy puls uten videre. Det fungerer bra å bruke medisinen. Men jeg syns at min sexlyst har blitt mye dårligere, før medisinen så kunne jeg få skikelig ereksjon og våkne med det. Noe som har blitt borte. Ved samleie nå så kan jeg få ereksjon i starten av sexen. Men penis dør etterhvert. Så kommer den tilbake etter en stund. Dette er veldig kjedelig. Har tatt opp dette med min fastlege som mener at det ikke er cipralexen som gjør dette, men prestasjonsangst. Noe jeg syns er rart da jeg er veldig komfortabel med meg selv. Så er det en type medisin jeg kan bytte til som holder panikkangsten i sjakk men gir meg sexlysten tilbake ? Det holder med 5 mg cipralex så vil ikke ha noe større dose av noe annet preparat. Takk på forhånd.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er kun 24 år, så det er helt åpenbart at du skal kunne forvente høy sexlyst og uproblematisk ereksjon. Og: Hvis det er denne medisinen som gir deg disse plagene, så kan du åpenbart ikke forsette å bruke den, for det er jo plagsomme bivirkninger, såklart. Og der kan finnes en lang rekke andre tilsvarende preparater å forsøke istedet, som kanskje kan ha en annen bivirkningsprofil. Jeg vil ikke anbefale konkrete preparater til deg, siden jeg overhodet ikke kjenner nok til deg og dine problemer og symptomer, men vi er i gruppen av SSRI-preparater. Din lege kjenner til alle alternativene.

Når det er sagt, må jeg med en gang si at jeg ikke kan gi deg en endelig bekreftelse på at det er bivirkninger av medisinen, det du her beskriver. Men jeg kan avgjort bekrefte at det KAN være det, for det er kjente bivirkninger. Din lege kan mao. ha rett i sin antagelse at det handler om prestasjonsangst, men han kan også ha feil, dvs at det kan være en bivirkning. Og det må du finne ut av, fortrinnsvis i samarbeid med legen din.

Den eneste sikre måten å finne ut om det er en bivirkning på, er å slutte med medisinen i en periode, for å se om sexlyst og ereksjon kommer tilbake igjen, slik du kjente det fra før. Gjør det det, og så evt blir dårlig igjen når du begynner med medisinen igjen, så har du bevist at det var en bivirkning, og da må du ha en annen medisin.

Videre kan du få en del indikasjoner på om det er prestasjonsangst eller ikke, ved å se om der er forskjeller i ereksjonsevne ved sex med partner, og sex uten partner, dvs onani. Hvis du jevnlig og forutsigbart får ereksjonsproblemer med partner, men ikke uten partner, så er det svært sannsynlig at det handler om forventningsproblematikk og prestasjonsangst, og ikke bivirkninger. Det løser du greit med f.eks. noen Viagratabletter for å "relære" at du fungerer og for å komme ut av den onde sirkelen, samt å snakke om det med partneren din, det er helt avgjørende, om det handler om prestasjonsangst.

Men har du ereksjonsproblematikk også når du er alene, og du forøvrig merker generelt mindre lyst på sex, så taler det mer i retning av bivirkninger.

Det er også verd å være klar over at psykiske plager, f.eks. angst, ofte medfører nedsatt sexlyst i perioder, så det kan også kanskje være en bit av dette.

Men alt i alt: Jeg ville ikke ta for gitt at dette er prestasjonsangst, før du har testet dette ut slik som ovenfor beskrevet, dvs prøve en periode uten medisiner. Gjør dette fortrinnsvis etter avtale med legen din.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-