Cipralex og Seroxat

Spørsmål

Hei igjen. Takk for svar sist. Jeg fikk ny medisin; Cipralex, etter å ha gått på Seroxsat i nesten 6 uker. Jeg fikk 20mg seroxat og det ble erstattet med 5 mg cipralex. Jeg tok første cipralex og følte meg fin helt til natten. Da "våknet" jeg av at kroppen "fallt bort" en del ganger i løpet av natten. Dette var svært ubehagelig. Det var som om jeg besvimte. Jeg turte derfor ikke ta mer av cipralex og tok en halv seroxat i stedet. Har gjordt dette nå et par dager.(Legen foreslo dette da jeg ville bytte tabletter) Men jeg har nå masse bivirkninger, og har fortsatt følelsen av å besvime. Legen min ville i starten at jeg skulle ta to seroxat, men dette ble jeg svært dårlig av. Det er noe av det samme som skjer nå. Kan jeg være alergisk eller ikke tåle disse tablettene ???? Skjønner at det er bivirkniner på slike tabletter, men alt med måte.....!!! Når en skal trappe ned på slike tabletter , hvordan og hvor lang tid skal dette gjøres over ? På forhånd takk :-)

Relevante sykdommer/medisiner: panikkangst, bivirkninger av tabletter

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen!

Det er en ganske vanlig bivirkning med Cipralex at man kan få anfall med svimmelhet, disse kan være så sterke at man føler at man holder på å besvime, man kan også få noe blodtrykksfall som kan gi besvimelse eller nesten-besvimelse.
Det må imidlertid understrekes at dette er bivirkninger og ikke tegn på allergi, har man legemiddelallergi blir man veldig dårlig med pusteproblemer og/eller svære utslet på kroppen.

Medisiner som Cipralex har ofte ganske sterke og hyppige bivirkninger de første to ukene av behandlingen, etter dette dabber det gradvis av hos de fleste og mange opplever at bivirkningene blir helt borte.
Man må altså ofte tåle en del bivirkninger i begynnelsen av slik behandling og dette gjør dessverre at mange ikke gjennomfører behandlingen på en skikkelig måte. Det å ta en tablett i ny og ne eller å ta en type av og til og en annen andre ganger vil føre til at behandlingen ikke virker.

En annen ting jeg lurer på når det gjelder din situasjon er om dette virkelig er bivirkninger. Med dette mener jeg at de fleste av de bivirkningene du beskriver (skjelving, dårlig appetitt, forstoppelse, uro, svimmelhet etc.) er typiske symptomer på anfall med panikkangst. Det er et velkjent faktum at angsten kan forsterkes den første tiden når man bruker slike medikamenter før den virkelige effekten begynner å sette inn.
Jeg sier ikke at symptomene dine ikke er bivirkninger men det er i hvert fall noe man bør tenke over.

Når det gjelder hvordan du skal trappe ned på medisinene så bør dette generelt skje gradvis. Slik jeg forstår det har du egentlig aldri begynt på Cipralex slik at her er det egentlig ikke snakk om noen nedtrapping. Hvis jeg har misforstått og du har tatt Cipralex over en viss tid så er det allikevel ikke snakk om noen særlig nedtrapping siden du kun har stått på dosen 5mg.
Når det gjelder nedtrapping av Seroxat 20 mg så skal du halvere denne i vel 1 uke slik at du altså tar 10mg i en uke, du vil se at tabletten har en strek på midten som gjør at den kan deles i to. Deretter kan du slutte å ta den.

Jeg gjør oppmerksom på at dette kun er en beskrivelse av en nedtrapping jeg kan ikke anbefale deg å slutte å ta medisinene dine uten å vite mer om situasjonen din. En god regel er at man ikke skal gjøre forandringer på medisinering på egen hånd, dette bør skje i samråd med legen som har starte behandlingen.
Det finnes andre antidepressivt som også har svært god effekt på panikkangst, blant annet et middel som heter Anafranil. Dette er en annen type antidepressiva en de du har prøvd tidligere og kan kanskje være et alternativ.

Håper dette var til hjelp og lykke til videre!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn