Bruker jeg for mye Paracetamol?

Spørsmål

Hei! Jeg har en litt komplisert sykehistorie med mye kronisk smerte av ulik karakter. Hoveddelen av den kroniske og daglige smerten kommer fra hhv skulder og føtter. Skuldersmerten kom som følge av osteonekrose i venstre skulder. Den ble etter hvert operert, men jeg har hatt veldig mye smerte i etterkant. Smertene i foten kom etter et komplisert brudd som ikke grodde slik det skulle, og måtte opereres. Smertebehandlingen jeg har fått har i hovedsak vært Paracet, og det fungerer i grunnen godt. Det jeg er bekymret for, er mengden. Jeg har forsøkt langtvirkende medisiner som Lyrica/nevrontin, men tålte dem dårlig. Og jeg går på blodfortynnende samt har hatt hjerte/karsykdom (PFO+atrieflimmer) så nsaids er heller ikke noe jeg kan bruke. Så Paracet har blitt min "redning". Tror det er vanskelig å overdrive hvor viktig det har vært for meg å ha denne hjelpen mot de daglige smertene, men i perioder må jeg ta opp mot fire til seks tabletter i døgnet (500 mg), og dette kan pågå i flere uker. Jeg tar lever- og nyreprøver et par ganger i året, og de har så langt ikke vært veldig forhøyet. Kun én gang var leverprøven over normalintervallet. Men jeg er redd for at denne paracetbruken kan gi meg alvorlige skader. Hva tenker du? Jeg er for øvrig avholds, røyker ikke, men snuser litt. Mann, 41.

Mann 41

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du kan trygt bruke 4-6 tabl Paracetamol i døgnet, også over lang tid. Dette  under forutsetning av at du ikke har noen pågående leversykdom eller bruker andre medikamenter som påvirker leveren, eller evt høyt alkoholforbruk. Forøvrig så ser jeg at du bruker "blodfortynnende" medisiner. Hvis det er Marevan, så vil et såpass høyt inntak av Paracetamol kunne påvirke dine INR-målinger. De vil kunne stige, tildels betydelig, hvilket kan medfører økt blødningsfare.  Så hvis det er Marevan du bruker som blodfortynnende, må du sjekke at du ikke stiger for mye i INR i perioder hvor du bruker mye paracetamol. Allerede etter noen dager eller en ukes tid med 6 paracetamoltabletter daglig, vil INR kunne stige. Hvis ikke det der Marevan du bruker som blodfortynnende, faller dette poenget vekk. Forøvrig er det bra å høre at du har god effekt av paracetmol mot dine smerter, og så lenge forbruket ditt ikke er høyere enn det du skriver her, så ville jeg absolutt unne meg det, om jeg var deg, så har du det bedre. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-