Bør jeg ta ut hormonspiralen? Kan det være bivirkninger jeg har?

Spørsmål

Hei, Jeg er en dame på 27 år og har satt inn en hormonspiral i november i fjor. Jeg har i etterkant følt meg oppblåst Og nå den siste tiden har jeg veldig mye vondt nederst i magen og den står som en kule. Når jeg trykker inn gjør det vondt på begge sider. Jeg passer ikke klærne mine lenger, eller bukser da jeg ikke får igjen knappen på grunn av kulen. Ser rett og slett gravid ut! Og det blir verre når jeg har spist. Jeg spiser normalt, og er ikke overvektig, men føler at jeg har lagt på meg etter spiralen, men det kan også være mye luft i magen. Veldig slapp og sliten. Veldig ofte irritert og stresset i kroppen, dette er veldig slitsomt. Burde jeg ta ut spiralen, eller burde jeg kontakte lege. Føler det ikke blir tatt på alvor hos fastlegen da jeg har vært der en gang og ble sendt hjem med forstoppelse. (Har ofte vanskelig med å gå på do på grunn av laktoseintoleranse men er ikke forstoppet) Men jeg har fortsatt plager.. Mvh litt frustrert kvinne som ikke får slappe av.

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Mye av det du beskriver, kan godt tenkes å være bivirkninger av hormonspiralen. Det går naturligvis ikke an å "fastslå" dette på noen annen måte enn å eventuelt ta ut spiralen, og se om ting endrer seg til det bedre da. Bivirkninger av hormonspiralen kommer av hormoninnholdet, og hvis du velger å ta ut spiralen og trenger prevensjon, kan du jo velge en vanlig kobberspiral uten hormoninnhold. Valget om å ta den ut eller ikke er utelukkende ditt, naturligvis, men jeg tror jeg hadde valgt å anbefale deg dette, ut fra din beskrivelse av en del symptomer som nå plager deg veldig mye, og som oppstod etter at du fikk spiralen, og ut fra generell kjennskap til at en del kvinner får bivirkninger av hormonspiralen.

Det vil ta en del tid fra du tar ut spiralen til de hormonelle (bi-)virkningene i kroppen avtar, både uker og kanskje måneder, så ikke forvent umiddelbare endringer når du eventuelt får legen din til å ta ut spiralen.

Lykke til med riktig valg.