Bør jeg fortsette med Venlafaksin?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 40 år, som har hatt tilbakevendende depresjon og angst fra tenårene. Etter å ha fått barn for 7 år siden, med en tung fødselsdepresjon, mye angst og innleggelser,har de gode periodene vært færre og livskvaliteten dårlig. Pga dårlig metabolisering( cyp2d6) har det vært vanskelig å finne antidepressiva som fungere uten for store bivirkninger. Startet på venlafaxine 37,5 mg, for to uker siden og er svært trøtt, tåkete i hodet og økt angst. Har dårlig oppfølging av lege, og lurer nå på om det har noe for seg å fortsette med medisiner. Er det noe håp om at jeg kan dra nytte av venlafaxine og bør jeg gi det mere tid?

Svar

  

Hei,

du skriver at du har vært plaget med depresjoner inklusive en fødselsdepresjon i mange år og at det har vært vanskelig å finne riktig medisin til deg, blant annet på grunn av «dårlig metabolisering (CYP2D6)». Du forteller at du startet med venlafaksin 37,5 mg for to uker siden og opplyser at du opplever trøtthet, følelsen av å være «tåkete i hodet» og økt angst som bivirkning og spør om det er lurt å fortsette med medikamentet.


Venlafaksin er et antidepressivum som omsettes i kroppen via CYP2D6 systemet, men det kan være god grunner til at legen din valgte det preparatet til tross for det. 

Genetiske forhold er bare én av flere faktorer som kan påvirke omsetningen av legemidler i kroppen. Andre viktige faktorer er kroppslig sykdom, røyking, kosthold og andre legemidler man tar. 

Når man har fått påvist dårlig omsetning av legemidler som går via CYP2D6 systemet er det dog viktig med god oppfølging. 


Generelt gjelder for alle antidepressiva at det tar vanligvis minst to til fire uker før man begynner å kjenne effekt. Når det gjelder venlafaksin er det dessuten kjent at de fleste bivirkninger man opplever ofte er verst i løpet av de første to ukene og kan gå over etter den tiden. 


Det er frarådet å slutte med medisiner på egenhånd når de er blitt forskrevet av lege uten å rådføre seg med legen. 

Mitt råd til deg er altså å ta kontakt med legen din fremfor å bare slutte med medikamentet. Informer legen din om de bivirkninger du opplever og drøft med vedkommende om det kan være aktuell å få tatt en serumkonsentrasjon av venlafaksin. (Dette er en blodprøve der man bestemmer hvor mye venlafaksin er i blodet og denne metoden brukes gjerne når man bruker medisiner hos pasienter der det er påvist «dårlig omsetning».)


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!