image: Bør jeg fortsette med kalsium og D-vitamin mot benskjørhet?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg fortsette med kalsium og D-vitamin mot benskjørhet?

Spørsmål

Første spørsmål gjelder min mann som er 75 år. Han har brukt blodtrykksmedisin og blodfortynnende i en del år. Med jevne mellomrom får han hevelse i den nederste delen av ben/ankel/fot opp og den blir litt lilla/blå. Han har veldig vondt og har vanskelig for å støtte på foten. Han har vært hos lege, men får liksom ingen forklaring. Hva kan årsaken mon være, og hva bør man eventuelt gjøre videre?

Så har jeg spørsmål angående meg selv. Jeg er 75 år. Har osteoporose, og jeg har brukt Calcigran Forte 1000 mg D3 vitamin i omtrent 12 år. Siste 5 år har jeg i tillegg tatt 1 K2 vitamin 75 ug og 1 magnesium 300mg. Benmåling cirka hvert 3.år, sist gang for en måned siden, og resultatet var hverken bra eller dårlig, men som folk flest på min alder, var svaret.

Etter å ha lest et innlegg i avisen (eldre) av Steinar Madsen, hvor han gjorde oppmerksom på at daglig tilskudd av kalsium øker risikoen betraktelig for slag og hjerteproblemer, hvor det enn videre stod at man måtte være varsom med inntak av kalsium, og dessuten manglet han informasjon i pakningsvedlegget om at tilskuddet kan gi økt risiko for blodpropp, slag og infarkt. (derfor mitt inntak av K2 og magnesium). Dessuten tar jeg daglig 3 Eskimo 3 og en multivitamin.

Hva vil dere foreslå angående inntak av Calcigran Forte over så mange år? Jeg er meget usikker og litt "redd" idet både min mor og min svigerfar hadde hjerneslag og blodpropp, så jeg har sett hva det vil si.

Kvinne 75
Svar

Hei.

Når det gjelder din mann, så er det veldig vanskelig å uttale seg konkret om dette uten å kunne undersøke ham. Det kan hende dette har med ledd å gjøre, for eksempel revmatisk sykdom, men om det kan være mistanke om dette vil kun en legeundersøkelse kunne avgjøre, ved at man kan finne ut om det har med ledd å gjøre eller ikke. En annen mulig årsak er hevelse på grunn av venene som fører blodet tilbake til hjertet har dårlige klaffer, slik at blod og væske stagnerer nederst i foten. Det er veldig vanlig. Det gir det som kalles ødem, altså væskeansamlinger. En test for å finne ut om det er det, er å trykke relativt hardt med en finger der det er hovent, og så fjerne fingeren og se om det blir stående igjen en grop der fingeren var. Da er det ødemer / væskeansamlinger.

Det kan også handle om nedsatt blodtilførsel. Da vil foten gjerne være kald, og legen vil kunne finne ut om det har med dette å gjøre ved å kjenne på pulsen på foten.

Det lar seg dessverre ikke gjøre å stille noen eksakt diagnose på dette uten legeundersøkelse, så derfor velger jeg heller å gi deg litt generell informasjon om dette.

Det som derimot er viktig, er følgende: Det bør ikke være vanskelig for legen hans å si noe om årsaken til dette, så jeg forstår ikke helt at han føler at han ikke får noen forklaring. Ikke sjeldent handler dette om dårlig kommunikasjon, for eksempel at legen tenker at han/hun har gitt en forklaring, mens din mann ikke opplever det slik, og andre ganger kan det være at man snakker forbi hverandre. Et godt råd er derfor at din mann går til legen en gang han har dette, og sier veldig tydelig at han føler at han ikke får svar på hva dette skyldes, og gjerne ønsker dette, altså god kommunikasjon. Det er vanskelig å tenke seg at ikke det vil gi resultater, så la ham forsøke dette.

Så til deg:

Du skal absolutt fortsette med Calcigran forte når du har benskjørhet. Det er avgjørende viktig, og det er trygt. Særdeles mange mennesker bruker dette. Det å unngå forverring av benskjørhet er av største viktighet for å unngå økt risiko for brudd, smerter og operasjoner. Når det gjelder å unngå slag og infarkt er det viktigste å ikke røyke, holde seg fysisk aktiv, og å unngå høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Ingen med benskjørhet skal la være å ta kalsium og D-vitamintilskudd som Calcigran forte, for å unngå hjerneslag og infarkt, da det blir feil fokus og prioritering. I tillegg vet vi at særdeles mange mennesker her i Norge har D-vitaminmangel, noe som disponerer for benskjørhet, fordi vi bor i et land hvor vi ofte får for lite sol til å opprettholde tilstrekkelige D-vitaminnivåer.

Håper det var greie svar. Ha det bra.

Illustrasjon øverst: moj0j0 / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-