Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg begynne med kolesterolsenkende medisiner eller ikke?

Spørsmål

Hei Jeg har nettopp fått påvist for høy kolesterol, og jeg ønsker å vite om dette er veldig høyt, og hvor farlig det kan være. Jeg ble svært overrasket, da jeg i ett år har gått på diett og spist mellom 1600-2000 kalorier / dag. Jeg røyker ikke, har en sunn livsstil, og er veldig forsiktig med maten. Jeg syns jeg er litt for ung for å begynne med kolesterolmedisiner, så før jeg begynner med det, vil jeg rådføre meg med andre leger. takk.

Kvinne 52
Svar

Hei.


Jeg ser på vedlegget du har sendt, at du har 6,7 i totalkolesterol og 4,6 i LDL-kolesterol, også kalt "det dårlige kolesterolet".  Det er forhøyet, men hvor uheldig det er for akkurat deg, og hvor stor risiko det eventuelt utgjør for økt sjanse for hjertesykdom senere i livet, avhenger av en rekke faktorer, og må derfor vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle. 


Litt mer konkret: For en person som har 6,7 i kolesterol, som røyker, har mye hjertesykdom i familien, har diabetes og overvekt, så er det svært viktig å få ned kolesterolet, f.eks. ved hjelp av medikamenter, men for en aldeles frisk middelaldende kvinne, som ikke røyker, ikke har diabetes eller hjertesykdom i familien, så er det ikke sikkert i det hele tatt at det har noen nytteverdi å få ned kolesterolet.


Vi snakker mao. om risikofaktorer for hjerte-karsykdom, og da må alle disse tingene sees i sammenheng. Hvis du ikke har noen av de andre risikofaktorene jeg nevner her, så er det slett ikke sikkert at du vil ha noen økt risiko for å få hjerte-karsykdom med en kolesterol på 6,7, og derfor følgelig kanskje heller ikke har noen nytte av å begynne med medisiner.


Disse tingene skal lege og pasient drøfte i sammen, for å velge rett strategi i hvert enkelt tilfelle. En skal ikke behandle med kolesteroldempende medisiner ut fra kolesteroltallet alene, det er ihvertfall helt sikkert. Og en skal også forsøke ikke-medikamentelle tiltak i for eksempel et halvt år, før en velger å starte med medisiner. Det kan dreie seg om vektnedgang for de som er overvektige, og om kostendringer.


Jeg vet ikke noe om deg og dine eventuelt andre risikofaktorer, så jeg kan ikke si noe er konkret om det er et godt valg å starte med kolesterolmedisiner her og nå, men jeg synes vel i utgangspunktet at det virker litt vel "kjapt" å sette deg rett på slike medisiner, som kan ha en rekke bivirkninger, før en har tatt en grundigere diskusjon og analyse om dine risikofaktorer og også forsøkt ikke-medikamentelle tiltak først.


Mitt råd til deg er derfor at du bestiller en time hos fastlegen for å diskutere de momentene jeg har nevnt ovenfor.

Lykke til.