Blodutredelser i huden hos 90-åring

Spørsmål

Hei En eldre person på 90 år behandles med Betnovat (grunnet svetteutslett på rygg) Etter noen dager med denne salven fikk denne kraftig blodutredning på begge handbakene. Det virker å være litt hovent. I dag så vi at det lå rødt blod i øyekroken på venstre øye. Kan dette tilskrives bivirkninger av Betnovat, i tilfelle det er det; hva bør gjøres, tenker særlig på øyet. mvh bekymret nær pårørende

Kvinne 59

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Betnovat inneholder kortison, som kan ha en rekke systemiske (=ikke lokale) bivirkninger om det blir brukt regelmessig over store hudområder over lang tid. Men her kom altså disse blodutredelsene etter kun noen dager. Og de kom på andre steder enn der kremen ble brukt. Jeg kan derfor med sikkerhet si at det ikke er Betnovat som er årsaken til blodutredelsene.

Du skriver under tilleggsopplysninger at hun bruker Albyl E, en såkalt "blodfortynnende" medisin. Det er en meget mer sannsynlig årsak til slike blødninger, og vi ser slike blødninger relativt ofte, spesielt hos eldre mennesker.

På håndbakene har vi overfladisk beliggende vener, og eldre mennesker har skjørere hud og bindevev, så slike vener kan lett skades av mindre traumer, og da begynner det å blø ut i vevet og under huden, og når en i tillegg bruker Albyl E, så blir lett slike ufarlige blødninger større enn de ellers ville ha blitt.

Blodet i øyet går jeg ut fra ligger permanent på plass, dvs at det ikke "renner". Og jeg går ut fra at det er over den hvite delen av øye (konjunktiva) Hvis det er tilfelle, så er dette også en helt ufarlig situasjon, hvor et mindre blodkar i bindevevsdelen av øyet (det hvite) har sprukket, og blødd litt. Slikt er meget vanlig, helt ufarlig, og krever ingen behandling. Det vil gradvis resorberes av kroppen over tid.

Blir det en vedvarende eller tiltagende tendens, så kan hun få en vurdering av sin lege om hun hun evt skal slutte med Albyl E, men det må også sees opp mot grunnen til at hun bruker det, dvs det kan jo være for å forhindre hjerneslag eller hjerteinfarkt, noe som er svært viktige og tungtveiende grunner, og er det slik, vil en ofte heller aksepterer tidvise ufarlige hudblødninger, som en relativt billig "pris" å betale, for å redusere sjansen for alvorlige sykdommer.

Håper dette var greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-