Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger av Zoloft?

Spørsmål

Først litt om meg jeg er en aktiv gutt som trener 2 til 4 ganger i uka med personlig trener. Jeg har tidligere vært aktiv innenfor hinderløping og opp til halvmaraton, så jeg har vært i god form før, med unntak av mental helse. Spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat, vanlig husmannskost. Jeg sliter litt med angst og depresjon som jeg får Zoloft for, og jeg føler mentalt at det går bedre, men sliter med leddsmerter om natta. Jeg har store søvnvansker og blir ikke trøtt mentalt, men kun kroppslig. Jeg sover gjennomsnittlig 2 til 6 timer pr natt. I tillegg har jeg mistet metthetsfølelse. Jeg blir ikke mett og kjenner jeg kun at jeg har spist nok når jeg får vondt i magen eller får oppstøt. Hoftene er vonde og får i blant støt ut i rygg og nedover beina, som gjør at jeg mister balansen. Har vært hos min fastlege som tok litt prøver osv og henviste meg til fysioterapi. Jeg hadde lavt stoffskifte på prøvene, men legen mente gevinsten for å medisinere ikke var verdt det. Mitt spørsmål er da skal jeg leve med mine plager? Mine smerter og plager er reelle for meg, men jeg føler at kanskje legen min tenker at jeg er litt hypokonder, da jeg har slitt psykisk fra ung alder. Har du noen råd til hva en i min situasjon kan gjøre videre?

Mann 33
Svar

Hei.


Zoloft har søvnløshet som en vanlig bivirkning. Slik du beskriver din situasjon, er det naturligvis en svært sannsynlig årsak her. Den får du i så fall ikke gjort noe med, hvis ikke du slutter med Zoloft. Og den eneste måten å finne ut om det er en bivirkning er å se om det forsvinner når du slutter med medisinen. Det må du gjøre over for eksempel et par uker, for å få det helt ut av systemet og få etablert gode søvnrytmer igjen. 

Så til dine muskelsmerter: Du er en ung og fysisk sprek mann. Det er derfor ikke å forvente at du skal ha så vondt i muskler og ledd, og det har derfor en årsak.  Zoloft har muskel- og leddsmerter som en vanlig bivirkning. Så også her tenker jeg at det er en meget sannsynlig forklaring, både i fravær av andre årsaker, og fordi det ikke er uvanlig med denne bivirkningen av Zoloft.

Zoloft kan også gi økt apetitt som bivirkning.


Det er altså fullt mulig at medisinen du bruker, er årsaken til plagene dine. Spesielt når en heller ikke finner andre forklaringer på plagene, og alle er kjente bivirkninger av Zoloft, så virker dette ganske så sannsynlige på meg, og jeg tenker derfor inntil det motsatte er bevist, at dette er forklaringen, -og derved også løsningen. Det vil si å slutte med medisinen.


Disse tingene bør du derfor forklare til legen din, som vil kunne finne alt dette bekreftet i preparatomtalen i Felleskatalogen.

Du kan selv lese det her:

https://www.felleskatalogen.no/medisin/zoloft-pfizer-565676

Du og legen kan da finne ut om du skal trappe ned gradvis over en tid, før du slutter helt, og når du så har sluttet med den, så bør du være en stund uten, før du og legen din finner ut om du eventuelt trenger en annen.


Fysioterapi vil naturligvis på ingen måte hjelpe, om forklaringen er medisinbivirkninger.


Hvis det er slik at Zoloft gir deg alle disse plagene, er det ganske åpenbart at du ikke kan fortsette å bruke den, for du kan jo ikke ha det slik som du her beskriver.


Så til ditt stoffskifte:

Jeg vet ikke hva resultatene fra stoffskifteprøvene dine er, men du sier at du "hadde lavt stoffskifte". Lavt stoffskifte er en sykdom som skal behandles, og det vet også legen din. Ingen lege lar være å behandle det. 

Derfor tenker jeg at du neppe har reellt lavt stoffskifte, men kanskje at du har mistolket det legen har sagt, for eksempel om legen har sagt noe om at de er "i nedre normalområde" eller lignende. Dette kan du forhøre deg om når du snakker med legen. 

Et stoffskifte i nedre normalområde, men fortsatt innenfor normalen, skal normalt sett ikke behandles, men det er noe en ofte vil følge opp med kontroller, for å tilse at det ikke synker ytterligere.

Uansett er ikke lavt stoffskifte noe som vil kunne ha forklart dine plager, så jeg tenker det er et helt feil spor å følge i forhold til dine plager, som jeg altså anser som medisinbivirkninger inntil det motsatte er bevist.


Jeg håper virkelig at det er så enkelt som at dette er bivirkninger, for da har du en enkel løsning på dine problemer. Jeg ønsker deg lykke til.