Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger av kolesterolmedisin og primær biliær cholangitt

Spørsmål

Kolestrolsenkende medisin og leversykdomen primær biliær cholangitt. Jeg har en totalkolestrol på 7,5-8 og har fått kolestrolsenkende medisiner. Simvastin, Lipitor, Rød ris, Crestor og Cholestagel har jeg nå prøvd, og etter en dag eller to med disse får jeg magesmerter. Jeg har fine leververdier, men på ultralyd ble det påvist gallestein. Jeg ble henvist til gastro, men ble sendt videre til hjerteavdeling. Hjertespesialisten mente jeg måtte ta kolestrolsenkende. Jeg er usikker på om en spesialist på leversykdom hadde vært enig. Hva gjør jeg?

Kvinne 63
Svar

Hei.


Du har fått sannsynlige bivirkninger i form av magesmerter, når du har forsøkt de kolesterolsenkende medisinene du har fått forskrevet. Det er på ingen måte gitt at det har noe med din lever og leversykdom å gjøre, så det er ikke nødvendigvis gitt at ditt spørsmål her er riktig fokus eller spørsmål. 


Jeg tenker at det du først og fremst må gjøre, er å få fastlege og/eller hjertespesialist til å finne en kolesterolmedisin som du tolererer uten bivirkninger. Det finnes mange flere å velge mellom enn de du har forsøkt. Når fastlege eller hjertespesialist gjør det, så vil de ta stilling til om det er trygge valg for deg med din leversykdom, eventuelt konferere med spesialist på leversykdom, og du vil bli fulgt opp med leverfunksjonsprøver som viser at alt går greit.

Det kan også tenkes at magesmertene du kjente, kan skyldes dine gallestein, og hvis det er tilfelle, må det vurderes om disse kan eller bør fjernes.


Jeg håper det var et praktisk og greit råd om hvordan du skal håndtere dette videre. Lykke til.