Bivirkninger av antidepressiva og toleranseutvikling

Spørsmål

Hei! Jeg er en 42 år gammel kvinne som har angst. Jeg har gått på cipralex i ca. 7 år med god effekt, men effekten avtok på slutten. Sist jeg gikk på cipralex var i fjor august. Nå har jeg startet opp på zoloft, har stått på disse i overkant av 2 mnd. Opplever en del bivirkninger i form av økt uro og urolig mage (kjenner "nerver" i magen), har stått på 100mg i 14 dager. Har kanskje litt effekt på angsten, men har fortsatt angst. Jeg lurer på om det er vanlig med bivirkninger såpass lenge, når kan en forvente at disse bør gi seg? Et annet spørsmål: er det slik at cipralex ikke kan ha effekt igjen ved et opphold på disse? Eller gjelder toleranse for medisin for alltid? Kvinne 42

Kvinne 42

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei,


du forteller at du har brukt Cipralex® i 7 år med god effekt mot angst, men at effekten avtok på slutten. Du opplyser at du har nå brukt Zoloft® i overkant av to måneder og opplever en del bivirkninger i form av økt uro og urolig mage og at siste dose-økningen er 14 dager siden. 


Du lurer på om det er vanlig med bivirkninger såpass lenge og når du kan forvente at disse bør gi seg. 

Forutsatt at det du opplever dreier seg om bivirkninger vil man vanligvis forventer ved denne typen medisin at bivirkningene går over i løpet av de første to uker etter at man har startet med den. Bivirkningene kan i noen tilfeller komme tilbake ved en dose-økning, men også da ville man forvente at de gir seg etter omtrent to uker. 


For å svare på ditt andre spørsmål så kan Cipralex® ha effekt igjen. 


Når det gjelder toleranseutvikling er det slik at dersom man utvikler toleranse for en medisin gjelder det som regel ikke for alltid, men toleransen vil gi seg etter hvert etter at man har sluttet med preparatet. Jeg har dog aldri opplevd at noen har utviklet toleranse for Cipralex®. 


Samlet sett lurer jeg på om det du opplever faktisk er bivirkninger/manglende effekt fra medisiner eller om angsten muligens har endret seg og kanskje generalisert? Eller har det oppstått noen annet nytt i livet ditt som påvirker deg? 

Jeg vil anbefale deg å drøfte med din behandlende lege om muligens en annen type behandling, for eksempel kognitiv terapi, kan være aktuelt i ditt tilfelle, enten istedenfor eller i tillegg til medisiner. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg riktig god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-