Bivirkning av medisin - Hva er "poor metabolizer"?

Spørsmål

Fastlegen og jeg er enige om at jeg skal prøve Zoloft. Men på bare 25 mg får jeg enorme, uutholdelige bivirkninger. På 12,5 mg, en veldig lav dose, går det brukbart en stund, men jeg har inntrykk av at bivirkningene øker i mer enn en uke. Dette synes jeg er rart, ettersom en vel skal oppnå max konsentrasjon etter en uke. Jeg lurer da på:

Spm 1) Har lest om Poor Metabolizers (PM) på internett. Hvis jeg skulle være i denne 5% gruppen (jeg er genetisk norsk), betyr det at Zoloft brytes ned mye langsommere (mye lenger halveringstid) enn hos andre? Viktig for meg å vite for å forstå når jeg har oppnådd max konsentrasjon på en dose.

Jeg er klar over at PM kan dokumenteres med en blodprøve, men vil gjerne forstå dette rent teoretisk.

Spm 2) Er det noen erfaringstall på at den som har mye bivirkninger på ett SSRI også vil få det på et annet, eller er det vits i å prøve andre?

Har tidligere i livet gitt opp de fleste medisiner som må tas over mer enn etpar dager - P-piller mm, fordi jeg får så utrolig mye bivirkninger.

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Først vil jeg si at det synd at du får så kraftige bivirkninger av medisinen din. Dessverre er det slik at vi reagerer ulikt på medisiner, og av og til tåler vi rett og slett ikke den medisinen vi har fått foreskrevet.

Jeg skjønner at du har satt deg inn i en del saker og ting rundt medisinen du tar og funnet frem til begrepet "poor metabolizer". Vi er nå inne på et område som vi dessverre vet for lite om men dette er et fagfelt som stadig er i utvikling. Fagfeltet kalles farmakogenetikk (evt. legemiddelgenetikk) og omhandler hvordan arvestoffet og genene våre påvirker effekten og bivirkningene vi får av legemidler. Man har blant annet funnet frem til at enkelte personer har genfeiler som gjør at enkelte legemidler brytes ned langsomt og det er disse som kalles "poor metabolizers".

Som du skriver selv, er det ikke mange som er "poor metabolizers" (kanskje 5% som du nevner) Jeg har ingen formening om hvor sannsynlig det er at du er "poor metabolizer" av Zoloft, men hvis det viser seg å være tilfelle, innebærer det at kroppen din bryter ned og skiller ut Zoloft langsommere enn vanlig. Dette vil igjen føre til at mengden Zoloft i blodet ditt vil være høyere enn hos en som bryter ned Zoloft på "vanlig" måte. Som du sikkert har skjønt er det mengden legemiddel i blodet som er avgjørende for den effekten du får, og jo større denne mengden er, jo høyere vil som oftest sannsynligheten for bivirkninger være. Derfor vil det ofte være nødvendig for en "poor metabolizer" å ta en lavere dose legemiddel.

For Zoloft, får man maksimal blodkonsentrasjon etter ca. 4-8 timer og etter 1-2 uker når man det som kalles "steady-state" noe som medfører at blodkonsentrasjonen holder seg relativt stabil så lenge du tar ny dose til riktig tid. For en "poor metabolizer", vil det nok ta den samme tiden å nå "steady-state", men blodkonsentrasjonen du oppnår vil være høyere.

Når det gjelder ditt spørsmål 2:
Jeg er ikke i stand til å gi deg et tall på dette, men ofte er det slik at en som ikke har tålt et SSRI, kan tåle et annet SSRI veldig godt. Dette gjelder både med tanke på effekt og bivirkninger. Dersom bivirkningene fra Zoloft ikke bedrer seg, vil jeg nok anbefale at du snakker med fastlegen din om nettopp å prøve et annet SSRI. Dette er nok enklere enn å begynne å utrede om du er "poor metabolizer".

Jeg håper at du har hatt nytte av svaret mitt og at du sammen med legen din finner frem til en medisin som du tåler godt og som har den effekten som den skal ha.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-