Behandling av beinskjørhet

Spørsmål

Jeg har osteoporose og vurderer Prolia. Har tidligere hatt kalsiumverdier på øvre grense og fikk etter hvert veldig plager med hjerteflimmer. Tok 1000 mg daglig Calsigran Forte og kuttet disse ut en periode og hjerteflimmer var over etter en kort stund. Har nå over lang tid tatt oe mindre kalsium daglig men føler igjen litt ubehag i hjerterytmen. Tok ny kalsiumprøve i forbindelse med oppstart Prolia og den viste 2,59. Legen sier dette er innenfor. Er ikke dette litt høyt? Har Polymyalgia Rheumatica som for noen år siden ble utløst samme dag som jeg fikk injeksjon Aclasta og er engstelig for å starte med noe nytt hvis ikke alt er ok. Har også reflux og arrdannelse i lukkemuskel. Det blir litt vanskelig å vite hvilke symtomer som skyldes hva. RJ

Kvinne 68
Svar

Hei.


2,59 i calcium er såvidt over øvre normalområde. En rekke faktorer kan påvirke prøvesvaret så det blir falskt forhøyet, f.eks. bruk av stase (strikk rundt armen) når man tar blodprøve, inntak av kalsium siste 12 timer, kraftig fysisk aktivitet dagen før prøven m.m. Du bør derfor i første omgang kun ta en ny prøve uten stase osv , for å si noe om dette er dine reelle verdier eller om det var en tilfeldig forhøyet prøve som følge av måleunøyaktigheter m.v., noe som er vanlig. Du skriver at du synes det er vanskelig å vite hvilke symptomer som skyldes hva, og det forstår jeg. Det er en typisk jobb for fastlegen din å utrede deg for, og å forklare deg. På bakgrunn av den ganske så beskjedne informasjonsmengden jeg har fått her, kan og bør jeg heller ikke antyde noe om årsakssammenhenger i ditt tilfelle, for det ville igrunnen da bare blitt ren gjetning, noe du ikke har noen nytte av.

Om du skal begynne med Prolia eller ikke, vil fastlegen din gi deg anbefalinger om, evt i samråd med revmatolog. Der er en rekke forhold omkring pasientens helse en som lege må ha kjennskap til, for å ta stilling til om en medisin kan brukes eller ikke hos den aktuelle pasient, og det har ikke jeg her, derfor ville det bli feil om jeg konkret frarådet eller anbefalte denne medisinen for deg nå. 

Ha det bra.