B-preparater og bilkjøring

Spørsmål

Hei.
Gjelder medisin og de nye førerkortforskriftene.
Jeg bruker følgende medisiner som kan påvirke kjøreegenskaper. Sobril 20 mg pr.dag. Vallergan 1-2 tabl a 10 mg daglig og Remeron 15-30 mg daglig. Disse tas om kvelden. Har brukt disse i over ti år regelmessig.
Fått beskjed av legen at jeg må ned til 15 mg sobril daglig- vallergan må fjernes og kan remeron brukes som før.
Ser i forskriftene at det kan gis tillatelse til inntil 30 mg sobril daglig- men dersom det brukes andre medisiner i samme kategori må den halveres. Vallergan er jeg innstilt på å stoppe med. Men regnes Remeron 15-30 mg daglig såpass innpå sobril at den må halveres?. Den er jo ikke B preparat og innholder ikke rød trekant. Mener selv etter det jeg har lest at jeg kan beholde sobril 20 mg daglig og likelede Remeron som før.
Dette er viktig for meg. Det handler ikke bare om å beholde sertifikatet- men også jobben. Uten dette klarer jeg nok ikke jobben-likeledes må jeg selge hytta og slutte å trene da jeg er avhengig av bil for å komme til rette helsestudio. Har legen rett-eller kan dette tolkes annerledes?.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Når det gjelder Sobril alene, uten samtidig bruk av andre medisiner som kan påvirke kjøreevnen, så er det slik at opp til 30 mg daglig vanligvis er innenfor helsekravene for lavere førerkort-klasser. Altså IKKE klasse C og D, men personbil. Og der står "vanligvis", hvilket betyr at legen må gjøre individuelle vurderinger i tillegg av den enkelte pasient. Det er ingen ubetinget rett til å få innvilget førerkort med 30 mg Sobril pr dag, med andre ord.

Hvis man samtidig bruker andre medisiner som kan påvirke kjøreevnen og som er nevnt i medisintabellen
( se den her: http://nhi.no/livsstil/helsetjenesten/diverse/forerkort-medisintabell-37964.html?page=2 )
- så vil da vanligvis de veiledende doser reduseres med 50%. Her står det "vanligvis", hvilket innbærer at legen må gjøre individuelle vurderinger også her.

De to andre medisinene du bruker, Remeron (antidepressivt middel) og Vallergan (antihistamin, søvnforbedrende) er tatt ut av listen, dvs der står ingen doseangivelser eller noe om disse, annet enn følgende:

"Antipsykotika, antidepressiva, de fleste antihistaminer og antiepileptika er tatt ut av tabellen. Årsaken er at grunnsykdommen har større betydning for kjøreevne enn medikamentet. Helsekravet skal vurderes opp mot helheten."

Når det gjelder disse skal altså legen vurdere medisinbruken opp mot evt sykdomsforverring uten medisiner, bl.a. Det kan f.eks. være farligere i trafikken å være psykotisk eller dypt deprimert, enn å være medisinpåvirket, teoretisk sett.

Remeron og Vallergan har begge søvnighet og trøtthet som kjente bivirkninger, og vil kunne øke "samlet trøtthet" sammen med Sobril. Som du ser ovenfor, er det i tabellen / forskriftene benyttet ord som "vanligvis" osv, dvs at legen må gjøre individuelle vurderinger av dette for hver enkelt pasient. Din lege har altså vurdert det slik at du bør halvere Sobrilforbruket, om du skal fortsette med Remeron ved siden av. Da følger han tommelfingerregel og anbefalingene ovenfor.

Det konkrete spørsmålet du stiller til oss er følgende: "Har legen rett-eller kan dette tolkes annerledes?"

Som du da har forstått ut fra det jeg skrev og forklarte ovenfor, så har legen rett, men samtidig som der er rom for tolkninger, dvs mer presist: individuelle vurderinger, og de har din lege vurdert dithen at det er riktigst for deg å halvere Sobrildosen, når du skal fortsette med Remeron.
Håper det var et greit svar. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-