Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atarax: Avhengighet?

Spørsmål

Hei Lommelege
Jeg har brukt Atarax i ca 6 mnd pga skikkelig angst og har fått et par resepter på 25 mg av legen på Atarax 3 ganger daglig. Det ble fortalt at dette var fint å bruke.
Atarax har for meg skapt mer angst og generert mer angst og den gjorde meg avhengig. Og ved at jeg har fått mer angst så har jeg da tatt en ny Atarax og har holdt meg syk ved at den har på en måte sneket seg inn i systemet mitt og gjort meg psykisk avhengig.
Noe som jeg ble klar over selv etterhvert at noe ikke var riktig.

Og er det riktig av en lege å gi Atarax når man har angst fra før?

En uttalelse fra lommelegen Gunnar Cramer: Atarax har ingen egentlig virkning på angst og faren for å bli avhengig er reell.
Gunnar Cramer, psykiater

Kan jeg få en uttalelse på dette er du snill
Hilsen R

Mann, 37 år

Svar

Hei.

Først litt om bruksområdet for Atarax:
Iflg preparatomtalen i Felleskatalogen så er bruksområdet for medikamentet følgende:
Kløe av forskjellig årsak ved f.eks. elveblest og andre allergisk betingede hudsykdommer. Psykosomatiske eller somatiske tilstander preget av uro og angst hvor alternative medikamenter ikke er kan/skal brukes.

Det kan altså brukes mot angst, men er ikke førstevalget. Det kan brukes når andre medikamenter mot angst ikke kan eller bør brukes.

Atarax er et antihistamin, dvs i samme gruppe som allergimedisiner generelt.
Men i tillegg til at det har en effekt mot allergi, så er det søvndyssende og angstdempende. Men dette er da egentlig "bivirkninger" som man benytter seg av. Så det er på en måte korrekt at det ikke i seg selv og primært er et angstdempende preparat.

Antishistaminer inklusiv Atarax er ikke regnet som avhengighetsskapende, og der er heller ingen advarsler eller informasjon om dette i preparatomtalen i Felleskatalogen.

Det forhindrer dog ikke at du personlig kan oppleve en subjektiv psykisk avhengighet.
Psykisk avhengighet har jo ikke noe med farmakologiske effekter å gjøre. Psykisk avhengighet handler mer om bl.a. forventninger og frykt for hvordan man skal få det hvis man ikke får "noe" (f.eks. Atarax), og man kan således bli psykisk avhengig av det meste, f.eks. krykker eller paracet også.

Du spør om det er riktig av en lege å gi Atarax når en pasient har angst fra før av. Det vil det kunne være, og det er ihvertfall ikke mulig å si at det er ubetinget feil. Imidlertid så må jo en lege ved all medisinutskrivning alltid gjøre individuelle vurderinger, og ikke "skjære alle over en kam".

Jeg synes du skal ta opp disse tingene med din lege, for det høres jo ikke riktig ut at du skal slite med dette, såpass vanskelig som dette har blitt for deg.

Håper svaret er til nytte.
Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-