Alvorlige psykiske bivirkninger av antidepressiva?

Spørsmål

Hei, har et spørsmål om jeg bør fortsette med, eller slutte på, Wellbutrin. Har tatt det i nesten 4 uker nå, 150 mg pr dag.
Wellbutrin gir meg sårt tiltrengt energi, og jeg sover mindre. Helt fantastisk. Men, jeg får fryktelige angstanfall, er grusomt irritabel og rasende, får tanker om at jeg bør nok heller vært død. Håper jeg dør i løpet av natta hver kveld, og våkner med en intens fortvilelse i kroppen. Reaksjonene er ikke konstante, men hyppige og varige nok til at mesteparten av hver dag er fæl.
Betyr det at Wellbutrin er feil for meg? Er den bedre for folk med kun depresjon (ikke angst i tillegg)? Eller er dette bivirkninger som vil gå over? Etter hvor lang tid? Eller tar jeg for lav dose? (150 g i døgnet)
Bakgrunn:
Jeg er 50 år, og har slitt med depresjon siden jeg var tenåring. De siste ti årene med både angst og depresjon. Prøvde sporadisk antidepressiva i 20-årene, (husker ikke hvilke), men etter at den første sedative effekten forsvant, satt jeg bare igjen med oppsvulmet kropp og ansikt og bivirkninger.
For ca 13 år siden begynte jeg på Efexor. Veldig god effekt på både angst og depresjon. MEN, jeg svettet helt sykelig, måtte skifte klær flere ganger om dagen, og til og med sengeklær om natta, og sinnsykt urolige ben. Etter et par år greide jeg ikke mer, og byttet til Cipralex. God effekt på både angst og depresjon, ikke så god som Efexor, men med bivirkninger jeg da kunne håndtere. Tok det i 8 år sammenhengende. Men sov mer og mer, opp til 20 timer i døgnet i helgene. Og sluttet gradvis nå i høst, fordi jeg ville sovet meg ut av arbeidslivet. Og la på meg veldig.
Ble atskillig våknere da jeg sluttet. Men forferdelig ustabil, i noen uker. Siden jeg har mange ytre påkjenninger i denne tidsperioden, tenkte jeg at det kanskje ikke var rette tidspunktet å slutte. Men jeg kan ikke risikere sovingen igjen. Wellbutrin er mitt siste håp.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg forstår godt at du stiller spørsmål om du skal fortsette med denne medisinen eller ikke. Det høres jammen ikke ut som noen lett avgjørelse heller, siden du åpenbart beskriver stor nytteverdi, som er på pluss-siden, men så har du samtidig sannsynligvis uttalte bivirkninger som angst, irritabilitet og tanker om død.
Det er kjente bivirkninger, og de kan forsvinne etterhvert, men vanligvis ville det nok allerede ha begynt å skje, siden du har brukt det i fire uker nå. Hos noen forsvinner ikke slike bivirkninger, og da er det vel rimelig klart at man ikke kan fortsette å bruke medisiner som gir så store bivirkninger.

Det er alltid slik med medisiner, når man både som lege og som pasient skal vurdere om en skal bruke en medisin eller ikke, at nytteverdien må vurderes opp mot evt ulemper (= bivirkninger). Er bivirkningene for store, kan man sjeldent forsvare fortsatt bruk av en medisin, med mindre det er livsviktig.
Og er nytteverdien stor (som f.eks. det å komme seg av en depresjon) og bivirkningene beskjedne, så taler jo det for å fortsette med medisinen.

I ditt tilfelle her så har du åpenbart ganske så alvorlige bivirkninger, og de har ikke begynt å avta ennå. Spesielt dette med tanker om at du heller burde vært død, er alvorlig. Det er velkjent med denne medisinen at den kan gi tanker om død og selvmord hos noen, til og med trigge selvmordsforsøk og selvmord. Nå sier jeg selvfølgelig og åpenbart ikke at det vil skje deg, men du er jo inne på slike forferdelige tanker, og det er enhver grunn til å tenke at det kan være medisinbivirkningner, slik en vet kan oppstå under oppstart av behandlingen.
Dette tilsier at du snarest bør til legen din og opplyse legen om det du har fortalt her, slik at legen kan få følge deg tett opp videre med samtaler og vurderinger av bivirknigner osv, slik at dere i sammen finner veien videre her, inkl. om du skal slutte med eller ikke slutte med medisinen.
Det er ikke noe det vil være rett av meg å gi deg et konkret svar på, for det er å anse som ren pasientbehandling, det å begynne eller slutte med medisiner, og det gjør vi ikke her på Lommelegen, blant annet fordi vi har så alt for lite kunnskap om pasienten, og fordi vi ikke kan snakke sammen, du kan ikke få nødvendig oppfølging og kontroller her osv. Men vi gir gode råd, og rådet til deg er nå helt soleklart, og du må følge det:

Bestill snarlig time hos legen din. Så snart som mulig, i løpet av få dager. Si når du bestiller time at du har fått beskjed av annen lege (meg) om at du skal ha en meget snarlig time pga alvorlige bivirkninger. Ta så med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese dette i begynnelsen av legetimen. Det er meget viktig for her er så mye svært nødvendig informasjon i det du har skrevet her, og når legen din får dette, vil du få optimal hjelp videre. Ikke unnlat å følge dette rådet. Du har beskrevet det så tydelig i din henvendelse til oss, og det er så godt formulert at du helt klart skal ta det med til legen din.

Håper at mine råd og innspill her kan være til nytte for deg. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-