Å slutte med Atarax: Tilbakefall av angst?

Spørsmål

Hei!
Jeg begynte å slite med angst for snart åtte år siden. Det begynte med et panikkanfall, hvor jeg kontaktet ambulansen fordi jeg ikke skjønte hva som skjedde. Etter det ble jeg engstelig. Jeg var hele tiden redd for å få panikk, som jeg fikk "ut av det blå" til tider. Uten at jeg tenkte over det begynte jeg gradvis å unngå ting som ga meg angst. Jeg forsto ikke hva jeg egentlig led av, og jeg forsto ikke at det å unngå ting gjorde angsten verre på sikt. Jeg gikk til psykolog i et år, og det å snakke med noen var fint, men ellers fikk jeg ikke veldig mye ut av det. I fjor kjøpte jeg en bok om angst, og da var det "panikklidelse med agorafobi" som jeg kjente meg igjen i. Da leste jeg at jeg måtte møte fryktene mine gradvis og stå i angsten uten å flykte fra den. Det har hjulpet meg mye! Men jeg har altså en lang vei med eksponeringsterapi igjen å gå, etter syv år med unngåing. Nå er jeg imidlertid ferdig utdannet (jeg er ganske stolt over at jeg klarte å fullføre studiene mine uten stopp:-)) og jeg har vært i full jobb i ett år. Selv om jeg fortsatt ikke er helt "frisk" føler jeg meg stadig "modigere".
Da jeg begynte å slite fikk jeg Atarax 25 mg forskrevet av legen som jeg skulle ta morgen og kveld. Jeg prøvde noen ganger å slutte med pillene, men ved angst så begynte jeg på igjen. Etterhvert begynte jeg å bare ta én til kvelds, og det har jeg fortsatt med i alle disse årene. Nå har jeg veldig lyst til å slutte, men jeg klarer ikke riste av meg engstelsen for at jeg skal bli dårligere av å slutte. Jeg har kommet så langt, og er så redd for å få "tilbakefall". Så spørsmålet mitt er: Tror du at jeg får mer angst hvis jeg slutter? En slags "nocebo"-effekt forventer jeg, men vil kroppen faktisk merke forskjellen? Jeg håper at tablettene har mistet litt effekt etter åtte år, og at jeg uansett ikke merker dem så godt siden jeg sover mesteparten av de 12 timene de skal ha effekt. Men jeg vil gjerne være forberedt hvis det er sannsynlig at jeg merker stor forskjell?

Svar

Hei.

Så flott, alt du har jobbet deg gjennom og fått til her! Det står det virkelig respekt av.
Når du har klart dette, er det åpenbart at du vil klare å slutte med Atarax også, uansett.
Det er jo ikke en avhengighetsskapende medisin, for det første. Jeg er også enig i din vurdering av at tablettene kanskje har mistet litt av sin effekt på deg etter åtte år, og at det slett ikke er sikkert at du vil kjenne noe som helst av økt angst når du slutter med de. I så fall ville nok den angsten heller være en slags forventningsangst, frykt og spenninger for å få angst som følge av å slutte med tabletten.
Når det er sagt, er det ikke aldeles utenkelig at du vil kjenne "noe" når du slutter med medisinen, men det vil isåfall være forbigående, og du har jo allerede stor kompetanse for å "stå i angsten", du vet at det ikke er farlig, osv osv. De teknikkene du har brukt i ditt eksponeringsprogram vil jo være helt overførbare i en evt angst som følge av medisinslutt.

Du kan også vurdere å trappe ned til 10 mg daglig i en periode, for de finnes i 10mg-utgave også, Atarax. Om du vil gjøre det ytterligere gradvis, kan du etter en periode med 10 mg, dele tabletten i to med en tablett-deler, som du kjøper på apoteket. Da vil du være nede på så lave doser at det er nærmest utenkelig at du rent farmaokologisk / fysiologisk skulle kjenne noe økt angst som følge av å slutte med en så lav dose.

Alt i alt, dette klarer du garantert, og sannsynligvis uten særlige problemer, spesielt hvis du på forhånd legger fra deg det du måtte ha av evt forventningsangst og frykt for å "kjenne noe".

Lykke til.