Vi sprayer millioner av kroner i nesa

Nesespray øker mest, viser ferske tall. Her er de mest solgte reseptfrie legemidlene i 2014.

Nesespray Foto: All Over Press
Nesespray Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Salget av midler til røykeavvenning og nesespray ved tett nese økte i 2014, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Tre av de syv mest solgte reseptfrie legemidlene er til tett nese ved forkjølelse. Salg av nesesprayer økte med to prosent i fjor sammenlignet med 2013.

Ifølge tallene kjøpte hver innbygger i gjennomsnitt én flaske nesespray i løpet av fjoråret.

De mest solgte legemidlene i 2014

Lurer du på hva slags reseptfrie legemidler vi kjøpte mest av i fjor? Her er oversikten over det som ble solgt mest i dagligvarehandel og apotek:

1. Paracetamol (Paracet/Panodil) - Smertestillende - 9 millioner pakninger

2. Xylometazolin (Otrivin) - Nesetetthet ved forkjølelse- 4,5 millioner pakninger

3. Ibuprofen (Ibux) - Smertestillende - 4 millioner pakninger

4. Nikotin (Nicorette/Nicotinell) - Røykeavvenning - 1,4 millioner pakninger

5. Cetirizin (Zyrtec) - Allergimedisin - 0,55 millioner pakninger

6. Xylometazolin og ipratropiumbromid (Otrivin comp) - Nesetetthet ved forkjølelse - 0,3 millioner pakninger

7. Oksymetazolin - Nesetetthet ved forkjølelse - 0,29 millioner pakninger (Selges kun i apotek)

Oversikten over viser totalt reseptfritt salg i 2014 for de mest solgte legemidlene som både selges dagligvarehandelen og apotek, og totalt antall solgte pakninger.

LES OGSÅ: Ikke bli avhengig av nesespray!

– Nesespray kan føre til kronisk tett nese

– Det har vært en jevn økning i antallet som kjøper nesesprayer. Kombinasjonspreparatet Otrivin comp har kommet i tillegg til de andre og øker forbruket noe, sier Christian Berg, seniorrådgiver av legemiddelepidemiologi, ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.no.

Fem millioner nesesprayer tilsvarer at hver person kjøper en pakning i året.

– Som et gjennomsnitt virker det ikke så mye. Men noen bruker ikke nesespray, andre bruker det for lenge og for ofte. Nesesprayene er beregnet til korttidsbruk, og langtidsbruk kan føre til kronisk tett nese. Så det bør unngås, advarer Berg.

Nesespray bør brukes med måte

Slimhinneavsvellende midler, slik som Otrivin og Rhinox, skal ikke benyttes mer enn ti dager, har Mads H. Moxness, Lommelegens øre-nese-halslege, nylig svart en av Lommelegens lesere.

Hvis du har brukt nesespray for lenge, kan blodårene i neseslimhinnen bli avhengig av virkestoffene i sprayen.

Dersom man bruker nesesprayen for lenge og slutter, vil man raskt få tilbake symptomene på forkjølelse, tett og rennende nese - selv om man ikke er forkjølet, har farmasøyt Arne Yndestad tidligere forklart på Lommelegen.

Hvis du tror du er avhengig av nesespray og at nesen din har tatt skade av det, bør du oppsøke en øre-nese-hals-lege som kan vurdere de anatomiske forholdene inne i nesen din.

LES OGSÅ: Dødelige doser paracetamol

Paracet - legenes favoritt

Ikke overraskende er det Paracet som troner øverst på «mest solgte»-lista.

Paracet er legenes favorittsmertestillende, da det har lite bivirkninger og lar seg kombinere med nesten alle legemidler.

– Ingen legemidler er perfekte, men vi er helt sikre på at paracetamol er den minst problematiske av de smertestillende tablettene vi har på markedet. Alternativer som ibuprofen gir oftere bivirkninger som magesår og går dårlig sammen med en rekke andre legemidler, har overlege Sigurd Hortemo, ved avdeling for legemiddelinformasjon, tidligere uttalt til KK.no.

Det har siden 2003 vært tillatt å omsette noen reseptfrie legemidler utenfor apotekene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer