Vanskelig å drepe hodelusa

Før tok vanlige lusemidler knekken på hodelusa. Slik er det ikke lenger. I følge Folkehelseinstituttet tyder mye på at hodelusa utvikler økt overlevelsesevne ovenfor behandling med lusemidler, såkalt resistens. Imidlertid er finkammen like effektiv som før!

Foreløpig er det ikke gjort genetiske tester av hodelusa, men insektsforsker Reidar Mehl ved Folkehelseinstituttet, utaler at det er påvist resistens i flere land. Særlig er det Nix hodelusa ser ut til å tåle godt. I noen tilfeller ser det ut til at hodelusa overlever behandling også med Prioderm og Malation.

Luer og lus
Nå er tiden inne for å bruke skjerf og lue. Er du redd for smitten via klær, er kanskje Folkehelseinstituttets opplysning en mager trøst. Hodelusa smitter nemlig oftest direkte fra hode til hode. Det er mindre vanlig at den smitter via skjerf, kam eller lue, selv om det skjer. For deg som har hodelus: Det finnes måter å bli kvitt den på selv om lusa tåler mer!

Fram med kam
Den letteste måten å påvise hodelus, er å kamme håret mens det er vått. Grer du håret når det er tørt, kan lusa fyke tilbake til håret på grunn av den statiske elektrisiteten som oppstår. Dessuten beveger lusa seg lettere i tørt hår.

Men den fintannete kammen kan også brukes for å bli kvitt lusa. Vask håret med vanlig sjampo og legg deretter et håndklede over skuldrene. Nå skal du gre håret med en finkam mens det er vått. Gjør dette en gang om dagen grundig og systematisk i åtte dager. Deretter gjør du det en gang i uken i tre uker. Ved hjelp av sterkt lys og et forstørrelsesglass kan du avsløre om det er flere hodelus igjen. Både kam og håndkledet må vaskes på 60 grader eller nedfryses i minst fire timer. Kammen må renses mellom hver person. Dette er rådet fra Folkehelseinstituttet for å fjerne hodelus mekanisk.

Lusesnapperen er et dansk produkt: man fester et stykke til støvsugerslangen, og samtidig som man grer håret blir lusene sugd inn i støvsugeren. Verdt å prøve dersom man ikke blir kvitt lusene! Les mer på http://www.lusesnapperen.dk/

Nye midler mot hodelus
Det har kommet et nytt registrert middel på markedet og andre som ikke er registrert som medisinsk utstyr. Flere av disse er testet i utlandet uten at de har virket tilfredstillende, i følge Folkehelseinstituttets nettsted.

Hva er hodelus?
  • Hodelus er 2-3 mm store insekter som får næring ved å suge blod.
  • De lever i håret nede ved hodebunnen.
  • Lusene limer eggene til håret ved hårroten. Eggene klekkes en uke etter at de er lagt.
  • Når hårstrået vokser, følger eggene med. I løpet av en måned vokser håret 1 cm. Finner du egg langt ute på hårstrået, er de tomme eller døde.
  • Den kraftige kløen er en allergisk reaksjon, og kommer først flere uker etter smitte.
  • Hodelus smitter ved direkte hodekontakt, eller f.eks. hodeplagg, og er vanligst hos barn fra fire til fjorten år.
  • Slike lus har ingenting med dårlig hygiene å gjøre!