Vaksinasjon: Nettjenesten gir deg oversikt

Sjekk om du har fått vaksinene du trenger.

NY TJENESTE GIR DEG OVERSIKT Minevaksiner gir deg oversikt fra 1995.  Foto: NTB Scanpix
NY TJENESTE GIR DEG OVERSIKT Minevaksiner gir deg oversikt fra 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mammanett.no: Når det gjelder barna våre er de fleste foreldre og helsestasjoner flinke til å passe på at de får alle vaksiner det skal ha.

Men hvordan står det til med deg selv? Fikk du vaksinene du trengte da du var barn, og er du fortsatt beskyttet?

Barnesykdommer: Disse bør du vite om

Spør dine foreldre

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.  Foto: fhi.no
Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet. Foto: fhi.no Vis mer

- Voksne som er usikker på om de har fått barnevaksinene, kan først se om de finner sine gamle vaksinasjonskort og høre med sine foreldre. Hvis man har fulgt vanlig barnevaksinasjonsprogram, er det sannsynlig at man har fått vaksinene, forteller overlege og spesialist i barnesykdommer, Margrethe Greve-Isdahl, ved Avdeling for vaksine i Folkehelseinstituttet.


Sjekk på nett!

Det er også mulig å sjekke vaksinestatus på Helsenorges sider minevaksiner, hvor man logger seg inn med Bank ID.

- Vaksinestatus på minevaksiner.no er komplett for dem som er født fra 1995, men kan også være registrert hos andre født før dette, forteller Greve-Isdahl.

Mammanett testet tjenesten og fikk via Bank ID raskt oversikt over egne vaksiner av nyere dato, og her får du også full oversikt over barnas vaksiner.

LES OGSÅ: Mytene om barnehelse du ikke skal tro på

skjermdump minevaksiner.no Foto: FÅ RASKT OVERSIKT: På under et minutt fikk vi full oversikt over egne vaksiner av nyere dato, og bar
skjermdump minevaksiner.no Foto: FÅ RASKT OVERSIKT: På under et minutt fikk vi full oversikt over egne vaksiner av nyere dato, og bar Vis mer

Kontakt fastlege hvis du er usikker

Greve-Isdahl sier at om man ikke har indikasjon på at man har fått en eller flere vaksiner og heller ikke har gjennomgått sykdommene, kan man kontakte fastlege for å få vaksine.

- For eksempel kan MMR-vaksine kan bestilles av Folkehelseinstituttet kostnadsfritt, og selve vaksinen skal være gratis for de som vaksineres.

Denne vaksinen må oppdateres hvert tiende år

Noen vaksiner er det nødvendig å gjenta for full effekt.

- Kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (DTP-pol) bør oppdateres hvert tiende år, sier Greve-Isdahl

Hun forteller at dette er en kombinasjonsvaksinen mot difteri bestående av inaktiverte (døde) komponenter, og immuniteten etter vaksinering som spedbarn og i barnealder avtar gradvis i voksen alder og bør derfor gjentas hvert tiende år.

Du blir ikke innkalt til helsestasjon eller lege som voksen for påfyll av disse vaksinene, her må du selv følge med og bestille vaksinen.

To vaksiner med MMR

Andre vaksiner trenger man bare ta en eller to ganger. Som for eksempel MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

- Denne vaksinen inneholder levende, svekket virus av alle tre sykdommene. Levende, svekkede vaksiner gir svært bred immunitet mot sykdommene det vaksineres mot, og langvarig immunitet. Etter to doser MMR-vaksine har man sannsynligvis livslang beskyttelse – vi har i hvert fall ikke indikasjoner på at det er nødvendig med påfyllsdoser etter at meslingvaksinen har vært tilgjengelig i Norge siden 1969 og MMR-vaksinen siden 1983, påpeker Greve-Isdahl.

LES OGSÅ: Wilma (2) er helt avhengig av at andre tar vaksine

De som er født 1960 til 1969 har ikke fått MMR vaksinen

Ren meslingvaksine kom inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 (tilbud i 3 fylker i 1968 – men pga mangel på vaksiner var det ikke mulig å tilby alle før i 1969), da som én dose gitt ved 12-månedersalder. Fra 1983 ble det tilbud om MMR-vaksine i to doser. Første ved 15 måneders alder og andre ved 13-årsalder, senere er dose to flyttet til 11-års alder.

- De som er født mellom 1960 og 1969 kan risikere å verken ha fått vaksine eller å ha hatt sykdommen fordi sykdomsforekomsten falt etter innføring av vaksinen og smitten spredte seg i mindre grad. De som er født før 1960 kan regne med at de har hatt meslinginfeksjon som barn, da studier viser at hos 99% av befolkningen født før dette, kan det påvises antistoffer som et tegn på at de har gjennomgått sykdom, forteller overlegen.

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Mammanett.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer