Spiral

Ulike typer spiraler kan bruker som prevensjonsmiddel.

SPIRALER: Til venstre en hormonspiral, til høyre en kobberspiral. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SPIRALER: Til venstre en hormonspiral, til høyre en kobberspiral. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Spiral, også kalt livmorsinnlegg, er et prevensjonsmiddel som plasseres inne i kvinnens livmor. Spiral kalles noen ganger IUD, som er en forkortelse av det engelske begrepet intrauterine device.

Spiralen gjør det vanskeligere for spermier å bevege seg i livmoren, og påvirker dessuten livmorslimhinnen slik at det blir mindre gunstig for en eventuelt befruktet eggcelle å feste seg der.

Spiralen er laget av myk plast. I kobberspiraler, er plastmaterialet omgitt av en kobbertråd kveilet opp som på en spole. De forskjellige sortene av spiraler har ulike fasonger. Noen har form som en T, andre som et syvtall eller en omvendt U. Det er festet en tynn tråd til spiralen, og endene på denne henger ut av livmoråpningen. En av de eldste spiralene så ut som en spiral, derav navnet.

LES MER OM SPIRAL:

Det finnes to hovedgrupper av spiraler. Klikk på lenkene for å lese mer om de ulike spiraler.

De virker litt forskjellig på kroppen din. Begge har god beskyttelse mot graviditet.

Innsetting av spiral gjøres hos fastlege eller gynekolog.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer