KJØPER DU LEGEMIDLER PÅ NETT? Fra 1. juli blir det lettere å få oversikt over hvilke utenlandske aktører som har lov til å selge legemidler.  Foto: NTB Scanpix
KJØPER DU LEGEMIDLER PÅ NETT? Fra 1. juli blir det lettere å få oversikt over hvilke utenlandske aktører som har lov til å selge legemidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

1. juli får Legemiddelverket en liste over alle norske apotek og utsalgssteder som har lov til å selge legemidler på internett.

Den 1. juli blir det innført et EU-symbol som skal brukes av alle apotek og utsalgssteder som selger legemidler på nettet, skriver det svenske legemiddelverket, Läkemedelsverket. På bildet innfelt over ser du hvordan symbolet vil se ut på svenske nettsider som selger legemidler.

Dette symbolet skal synliggjøre for forbrukeren om legemiddelet er lovlig, og blir innført i alle EU-land.

– Hittil har det vært vanskelig for forbrukere å vite om det aktuelle nettstedet har lov til å selge legemidler eller ikke. Vi ønsker symbolet velkommen og tror det vil bidra til å sikre legemiddelkjøp på nettet, sier Karin Hååg, direktør i det svenske legemiddelverket, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Svenskene stopper butikksalget av paracetamol

Blir ikke tatt i bruk i Norge

Symbolet blir derimot ikke tatt i bruk i Norge, siden vi ikke har EU-medlemskap.

– Vi må ha en egenavtale om logo i Norge, men det er ikke på plass til 1. juli. Men Legemiddelverket vil innen 1. juli legge ut en liste over alle norske apotek og utsalgssteder som har lov til å selge legemidler på internett, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Lommelegen.no.

Ifølge Madsen kommer det mange ulovlige legemidler til Norge.

– Det har vært at problem at nettsteder selger naturmidler eller kosttilskudd som inneholder legemidler. Det er mye lureri, og det har lenge vært et problem for kundene. De har hittil ikke hatt mulighet til å vite om de handler fra et seriøst sted eller ikke, påpeker Madsen.

Han mener det nye symbolet og oversikten vil gjøre det lettere for forbrukerne å unngå useriøse aktører, som ikke har en offisiell godkjenning fra landet som de selger fra.

LES OGSÅ: Advarer mot unødvendig bruk av antibiotika

Useriøse aktører selger farlige produkter

– Hva kan skje dersom man kjøper legemidler, kosttilskudd eller naturmidler hos en useriøs forhandler?

– Det kan være uheldig. Kjøper du legemidler eller produkter som inneholder ulovlige stoffer, kan du bli tatt i forsøk på smugling av legemidler, advarer Madsen.

Noen produkter kan også være tilsatt ulovlige stoffer. I november i fjor advarte Legemiddelverket og Mattilsynet mot å bruke produkter som inneholder DNP (2,4-dinitrofenol), som selges på internett.

DNP blir markedsført som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt, men forårsaker alvorlige forgiftninger og dødsfall. Ifølge NRK har rundt 60 mennesker mistet livet etter DNP-bruk, hvor en av dem var norsk.

– Det er et livsfarlig slankemiddel. Får man i seg for mye av det kan man i verste fall omkomme. DNP har vært solgt som slankemiddel på nettet uten at det står noe på boksen om hva det faktisk inneholder, opplyser Madsen.

Vil forby privatimport av reseptpliktige legemidler

«Privatpersoners import av legemidler til eget bruk er sterkt økende. Samtidig er det kjent at mange av de legemidlene som kjøpes på internett ikke er godkjente, er forfalskede og/eller er av dårlig kvalitet. Privatimport av legemidler innebærer derfor en betydelig risiko for den enkeltes helse og for folkehelsen», står det i et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

I november 2013 ble det fastsatt en forskrift som forbyr privatimport av reseptpliktige legemidler. Departementet opplyser at forskriften er ikke trådt i kraft ennå, men det tas sikte på at forskriftsendringen vil tre i kraft i løpet av kort tid.

Ifølge departementet skal logoen gjøre det lettere for forbrukeren å sjekke om selgeren har tillatelse til å selge legemidler. De fleste aktørene som tilbys via internett antas å drive uten godkjenning fra myndighetene, påpeker departementet i høringsnotatet:

«Internettsidenes utforming gir gjerne kjøper et inntrykk av at virksomheten er lovlig, men dette er normalt ikke tilfellet. Det vises i den forbindelse til omtalen under punkt 2.2 hvor det fremkommer at mer enn 50 % av legemidlene som selges på denne måten er falske eller ulovlige.»

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-