Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

1. juli får Legemiddelverket en liste over alle norske apotek og utsalgssteder som har lov til å selge legemidler på internett.

KJØPER DU LEGEMIDLER PÅ NETT? Fra 1. juli blir det lettere å få oversikt over hvilke utenlandske aktører som har lov til å selge legemidler.  Foto: NTB Scanpix
KJØPER DU LEGEMIDLER PÅ NETT? Fra 1. juli blir det lettere å få oversikt over hvilke utenlandske aktører som har lov til å selge legemidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den 1. juli blir det innført et EU-symbol som skal brukes av alle apotek og utsalgssteder som selger legemidler på nettet, skriver det svenske legemiddelverket, Läkemedelsverket. På bildet innfelt over ser du hvordan symbolet vil se ut på svenske nettsider som selger legemidler.

Dette symbolet skal synliggjøre for forbrukeren om legemiddelet er lovlig, og blir innført i alle EU-land.

– Hittil har det vært vanskelig for forbrukere å vite om det aktuelle nettstedet har lov til å selge legemidler eller ikke. Vi ønsker symbolet velkommen og tror det vil bidra til å sikre legemiddelkjøp på nettet, sier Karin Hååg, direktør i det svenske legemiddelverket, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Svenskene stopper butikksalget av paracetamol

Blir ikke tatt i bruk i Norge

Symbolet blir derimot ikke tatt i bruk i Norge, siden vi ikke har EU-medlemskap.

– Vi må ha en egenavtale om logo i Norge, men det er ikke på plass til 1. juli. Men Legemiddelverket vil innen 1. juli legge ut en liste over alle norske apotek og utsalgssteder som har lov til å selge legemidler på internett, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Lommelegen.no.

Ifølge Madsen kommer det mange ulovlige legemidler til Norge.

– Det har vært at problem at nettsteder selger naturmidler eller kosttilskudd som inneholder legemidler. Det er mye lureri, og det har lenge vært et problem for kundene. De har hittil ikke hatt mulighet til å vite om de handler fra et seriøst sted eller ikke, påpeker Madsen.

Han mener det nye symbolet og oversikten vil gjøre det lettere for forbrukerne å unngå useriøse aktører, som ikke har en offisiell godkjenning fra landet som de selger fra.

LES OGSÅ: Advarer mot unødvendig bruk av antibiotika

Useriøse aktører selger farlige produkter

– Hva kan skje dersom man kjøper legemidler, kosttilskudd eller naturmidler hos en useriøs forhandler?

– Det kan være uheldig. Kjøper du legemidler eller produkter som inneholder ulovlige stoffer, kan du bli tatt i forsøk på smugling av legemidler, advarer Madsen.

Noen produkter kan også være tilsatt ulovlige stoffer. I november i fjor advarte Legemiddelverket og Mattilsynet mot å bruke produkter som inneholder DNP (2,4-dinitrofenol), som selges på internett.

DNP blir markedsført som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt, men forårsaker alvorlige forgiftninger og dødsfall. Ifølge NRK har rundt 60 mennesker mistet livet etter DNP-bruk, hvor en av dem var norsk.

– Det er et livsfarlig slankemiddel. Får man i seg for mye av det kan man i verste fall omkomme. DNP har vært solgt som slankemiddel på nettet uten at det står noe på boksen om hva det faktisk inneholder, opplyser Madsen.

Vil forby privatimport av reseptpliktige legemidler

«Privatpersoners import av legemidler til eget bruk er sterkt økende. Samtidig er det kjent at mange av de legemidlene som kjøpes på internett ikke er godkjente, er forfalskede og/eller er av dårlig kvalitet. Privatimport av legemidler innebærer derfor en betydelig risiko for den enkeltes helse og for folkehelsen», står det i et høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet.

I november 2013 ble det fastsatt en forskrift som forbyr privatimport av reseptpliktige legemidler. Departementet opplyser at forskriften er ikke trådt i kraft ennå, men det tas sikte på at forskriftsendringen vil tre i kraft i løpet av kort tid.

Ifølge departementet skal logoen gjøre det lettere for forbrukeren å sjekke om selgeren har tillatelse til å selge legemidler. De fleste aktørene som tilbys via internett antas å drive uten godkjenning fra myndighetene, påpeker departementet i høringsnotatet:

«Internettsidenes utforming gir gjerne kjøper et inntrykk av at virksomheten er lovlig, men dette er normalt ikke tilfellet. Det vises i den forbindelse til omtalen under punkt 2.2 hvor det fremkommer at mer enn 50 % av legemidlene som selges på denne måten er falske eller ulovlige.»

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer