QR-kode på legemidler

Nå er Norges første legemiddel utstyrt med en QR-kode på pakningen.

MER OG MER VANLIG: Statens Legemiddelverk har hittil godkjent en håndfull preparater for QR-kode. Det er mye som tyder på at QR-koder vil bli vanlig på legemiddelpakninger i fremtiden.  Foto: Scanpix
MER OG MER VANLIG: Statens Legemiddelverk har hittil godkjent en håndfull preparater for QR-kode. Det er mye som tyder på at QR-koder vil bli vanlig på legemiddelpakninger i fremtiden. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

QR-kode (Quick Response code) er en mosaikkode/strekkode som inneholder informasjon. Koden er designet for å være rask å lese maskinelt. Svært mange nordmenn bruker smarttelefon som kan lese QR-koder, og teknologien er enkel å bruke.

Nå har er det reseptfrie legemiddel Diflucan det første legemiddelet i Norge som er blitt utstyrt med en QR-kode, som skal gjøre det lettere for pasienten å finne fram pakningsvedlegget digitalt.

– Vi vet at mange kaster pakningsvedlegg til legemidler, og ikke finner det når de trenger det. Derfor har vi trykket en QR-kode på selve pakningen slik at pasienten enkelt kan laste det ned på mobilen sin når de trenger det, sier markedssjef Ken A. Hauge i Pfizer AS, i en pressemelding.

Alle reseptfrie og reseptbelagte legemidler er lovpålagt å inneholde et pakningsvedlegg, som informerer pasienten om medisinens innhold, egenskaper og bivirkninger. Men det er ikke alltid man har pakningsvedlegget for hånden når man skal sjekke informasjon om legemiddelet.

QR-KODE: QR-kode (Quick Response code) er en mosaikkode/strekkode som inneholder informasjon.  Foto: Scanpix
QR-KODE: QR-kode (Quick Response code) er en mosaikkode/strekkode som inneholder informasjon. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Positive til QR-kode på legemidler

Legemiddelindustrien (LMI) er positive til nyheten.

– Det er bra vi får en digital utvikling som vil gjøre det enklere og tryggere for pasienter å bruke legemidler, sier Espen Snipstad, kommunikasjonssjef i Legemiddelindustrien (LMI), i en pressemelding.

Statens Legemiddelverk er også positive til QR-kode på legemidler.

LEGEMIDDELVERKET: Nina Malvik er forsker ved seksjon for produktinformasjon ved Legemiddelverket Foto: Legemiddelverket
LEGEMIDDELVERKET: Nina Malvik er forsker ved seksjon for produktinformasjon ved Legemiddelverket Foto: Legemiddelverket Vis mer

– Vi synes det er veldig greit at QR-kode har kommet på pakningene. Vi ser at QR-koder kan være nyttig med tanke på lesbarhet. Noen synes det er vanskelig å lese de trykte pakningsvedleggene, men med smarttelefonen kan man regulere skriftstørrelse og kontrast på skjermen som passer den enkelte, sier Nina Malvik, forsker ved seksjon for produktinformasjon ved Legemiddelverket, til Lommelegen.no.

Selv om QR-koder på legemidler er nytt i Norge, har allerede Legemiddelverket per i dag elektronisk pakningsvedlegg allerede tilgjengelig på blant annet Felleskatalogen.no.

– Sånn sett har det vi allerede hatt elektroniske pakningsvedlegg en stund, påpeker Malvik.

LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

Håper QR-koder kan gi bedre informasjon

Legemiddelverket håper også at QR-koder kan gi mulighet for informasjon via instruksjonsvideoer, som viser pasientene hvordan de skal ta legemidlene. Det vil være nyttig for pasientene, tror Malvik.

LMI: Espen Snipstad er kommunikasjonssjef i Legemiddelindustrien (LMI). Foto: LMI
LMI: Espen Snipstad er kommunikasjonssjef i Legemiddelindustrien (LMI). Foto: LMI Vis mer

QR-koder på pakningsvedlegg vil også kunne gi brukerne raskere oppdatering på pakningsvedleggene, som Legemiddelverket ser på som positivt.

– Nå er det snakk om en QR-kode til pakningsvedlegg, men vi ser gjerne for oss en utvikling med at bredere og bedre informasjon om produktene gjøres tilgjengelig, sier Snipstad i LMI.

Statens Legemiddelverk har hittil godkjent en håndfull preparater for QR-kode. Det er mye som tyder på at QR-koder vil bli vanlig på legemiddelpakninger i fremtiden.

LES OGSÅ: Har du spørsmål om medisin?

BRUKERVENNLIG: Trolig vil det bli vanligere å se legemidler med QR-koder i fremtiden.  Foto: Scanpix
BRUKERVENNLIG: Trolig vil det bli vanligere å se legemidler med QR-koder i fremtiden. Foto: Scanpix Vis mer

– Ikke alle som har smarttelefon

Tjenesten Tryggmedisin.no, som svarer folk gratis på spørsmål om medisiner, synes det er ok med et supplerende tilbud for tilgang på viktig legemiddelinformasjon.

– Vi kjenner til behovet for å få forklart tekst i pakningsvedlegg, men vet mindre om behovet for alternativer medier å formidle teksten i, sier overlege og professor Jan Schjøtt til Lommelegen.no.

Schjøtt er leder for RELIS Vest, som er en produsentuavhengig legemiddelinformasjon tilknyttet de store universitetssykehusene.

– Kan QR-koder gjøre det lettere for folk?

– Mange eldre kan mangle smarttelefon, eller kan ha problemer med å betjene tekniske løsninger og ha dårlig syn. Hvorvidt tilbudet gir tryggere og riktigere legemiddelbruk gjenstår å se. Vi er også opptatt at folk forstår selve teksten i pakningsvedlegget, påpeker Schjøtt.

Pakningsvedlegg kan ha et vanskelig språk, som kan gjøre det forvirrende for brukeren.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer