I Norge er det en betydelig andel kvinner som bruker p-piller (prevensjonspiller) mot uønsket graviditet, men p-piller kan også brukes mot andre ting som menstruasjonsplager eller akne (kviser).
Det finnes flere ulike p-piller på markedet. P-piller tolereres generelt godt og har hos de aller fleste kvinner få bivirkninger.

Alt om P-piller
Hva inneholder p-piller?
De vanligste p-pillene, og den typen man vanligvis refererer til med begrepet «p-piller» om ikke annet spesifiseres, er de såkalte kombinasjonspillene. Disse p-pillene inneholder en kombinasjon av et syntetisk østrogen og et annet hormon av typen gestagen. Østrogenkomponenten er den samme i alle p-pillene, mens det finnes en variasjon i hvilken type gestagen de inneholder.
Ulike typer p-piller
Det aller vanligste er at hver pille i pakken inneholder den samme mengden hormoner, såkalte monofasiske p-piller. Såkalte sekvenspiller (som Synfase) har piller med ulike hormonmengder på brettet, noe som kan gjøre de vanskeligere å bruke.
Oversikt over alle prevensjonsmidler - hva passer best for deg?
Kombinasjonspiller
P-pillene beskrevet ovenfor kalles kombinasjonspiller fordi de inneholder to typer hormoner. Kombinasjonspillene forhindrer eggløsning, påvirker slimhinnen i livmoren og gjør slimet tykkere, som sammen effektivt motvirker graviditet ved riktig bruk.
Kombinasjonspiller kan også brukes til å effektivt forskyve menstruasjonssyklusen. De kombinasjonspillene som anbefales brukt av Legemiddelverket i Norge er:
- Almina
- Loette
- Microgynon
- Mirabella
- Oralcon
Disse inneholder gestagenet levonorgestrel, som gir den laveste økningen i risikoen for blodpropp.

Alt om P-stav
Minipiller
Det finnes også en type prevensjonspiller som bare inneholder et gestagenhormon - disse er kjent som minipiller. Legemiddelverket anbefaler Cerazette eller Desogestrel Orifarm.
Minipiller har andre bivirkninger enn vanlige p-piller, og er blant annet ikke assosiert med økt fare for blodpropp. Det er derimot vanligere med blødningsforstyrrelser ved bruk av minipiller, de beskytter ikke riktig så effektivt mot graviditet som kombinasjonspillene, og det er også noe vanskeligere å bruke minipillene riktig.
Bivirkninger av kombinasjonspiller
Vanlige bivirkninger av p-piller er:
- Kvalme
- Menstruasjonsforstyrrelser (spesielt i starten)
- Nedstemthet og endringer i humør og i seksuallyst
- Vannansamling i kroppen
- Såre bryster og hodepine.
- Blodpropp er en sjelden, men potensielt alvorlig bivirkning av p-piller.
(4)

Kan man gå opp i vekt av p-piller?
Faren for blodpropp
Alle har en liten risiko for å få blodpropp, og dette gjelder også de som ikke bruker p-piller. Per år er det anslått at én av 10.000 kvinner får blodpropp i venesystemet. Kvinner som står på p-piller har en noe høyere risiko for å få blodpropp i venene, og denne er størst de første 6-12 månedene etter oppstart med en kombinasjonspille.
Man bør blant annet på grunn av faren for blodpropp ikke ha unødvendige pauser i bruken eller hyppig bytte av type p-piller.
Likevel er risikoen for blodpropp ved bruk av p-piller svært lav hos kvinner som ikke har øvrige risikofaktorer, og det er enda sjeldnere at noen dør av blodpropp - man regner med at det bare forekommer rundt et par dødsfall i året i Norge som følge av blodpropp hos kvinner som går på p-piller, og med tanke på hvor mange i landet som bruker p-piller bør ikke dette være noe man bekymrer seg stort over.

P-piller mot kviser
Symptomer på blodpropp som oppstår i venene i ekstremitetene kan være hevelse med rødme og assosierte sterke smerter i ett ben eller i én arm.
Slike blodpropper kan også ramme lungene (kjent som lungeemboli), ved at en blodpropp fra ekstremitetsvenene løsner og setter seg fast i lungekretsløpet, og dette er adskillig mer alvorlig. Symptomer på lungeemboli kan inkludere tungpust, brystsmerter og/eller hoste.
Kilder
Revisjon av Rune Erlandsen, lege, 22.03.2019. Kilder til revisjon 1) Helsenorge, Til deg som vil begynne med p-piller 2) UpToDate, Risks and side effects associated with combined estrogen-progestin oral contraceptives 3) Legemiddelverket: Råd til helsepersonell, anbefalte hormonelle prvensjonsmidler 4) Legemiddelverket - bivirkninger og p-piller 5) Artikkel på Lommelegen fra 2007, skrevet av Janne Frenvik Olsen, stud. pharm

Utsette mensen
