Hvem som helst kan få lus, men barn mellom tre og ti år er spesielt utsatt. Lus kravler lett fra hode til hode når barn leker sammen, og jenter, som gjerne har lengre hår enn gutter, er særlig i faresonen.
Hodelusene lever av å suge blod fra hodebunnen, men de kan leve i opptil to døgn utenfor hodebunnen, noe som er grunnen til at man ikke bør dele kammer og luer med andre.
Kløe kan avsløre lusene, men man trenger ikke alltid å klø selv om man er utsatt for et luseangrep. Derfor er det alltid en god idé å sjekke barna med jevne mellomrom, særlig i perioder hvor det går lus i barnehagen eller på skolen.
Et luseangrep skal alltid behandles, men det er ikke alltid så lett å ta helt knekken på dem. Hedrin er et nytt, annerledes og effektivt lusemiddel, og det første som kan brukes om og om igjen, uten fare for resistens.
Når man behandles med Hedrin, klarer ikke lusene å skille ut overskytende vann etter blodsugingen, og dermed dør både lus og egg. Det er også denne virkemåten som gjør at lusene ikke utvikler resistens mot middelet.
Hedrin er det eneste alternative lusemiddelet som FHI (Folkehelseinstituttet) går god for, da dette har vist god effekt i to kliniske studier. Studiene konkluderer med at middelet både er effektivt, skånsomt og tar livet av lus som er resistente mot andre lusemidler. Den ene studien, som ble publisert i British Medical Journal, viste at over 70 prosent av de rammede ble kvitt lusene etter to behandlinger.
Hedrin er basert på et silikonprodukt, og er verken giftig, sjenerende eller skadelig for hud eller hår. Oppløsningen tas ikke opp gjennom huden, og middelet kan dermed brukes av alle fra seks måneders alder og oppover, under graviditet og amming, og av astmatikere og personer med ømfintlig hud.
Kilder: