Nytt våpen i lusekampen

Det er ikke alltid så lett å ta knekken på hodelusene, om man skulle være så uheldig å bli invadert. Et nytt lusemiddel skal hindre at eventuelle overlevende lus blir resistente.

Nytt våpen i lusekampen

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvem som helst kan få lus, men barn mellom tre og ti år er spesielt utsatt. Lus kravler lett fra hode til hode når barn leker sammen, og jenter, som gjerne har lengre hår enn gutter, er særlig i faresonen.

Hodelusene lever av å suge blod fra hodebunnen, men de kan leve i opptil to døgn utenfor hodebunnen, noe som er grunnen til at man ikke bør dele kammer og luer med andre.

Kløe kan avsløre lusene, men man trenger ikke alltid å klø selv om man er utsatt for et luseangrep. Derfor er det alltid en god idé å sjekke barna med jevne mellomrom, særlig i perioder hvor det går lus i barnehagen eller på skolen.

Et luseangrep skal alltid behandles, men det er ikke alltid så lett å ta helt knekken på dem. Hedrin er et nytt, annerledes og effektivt lusemiddel, og det første som kan brukes om og om igjen, uten fare for resistens.

Når man behandles med Hedrin, klarer ikke lusene å skille ut overskytende vann etter blodsugingen, og dermed dør både lus og egg. Det er også denne virkemåten som gjør at lusene ikke utvikler resistens mot middelet.

Hedrin er det eneste alternative lusemiddelet som FHI (Folkehelseinstituttet) går god for, da dette har vist god effekt i to kliniske studier. Studiene konkluderer med at middelet både er effektivt, skånsomt og tar livet av lus som er resistente mot andre lusemidler. Den ene studien, som ble publisert i British Medical Journal, viste at over 70 prosent av de rammede ble kvitt lusene etter to behandlinger.

Hedrin er basert på et silikonprodukt, og er verken giftig, sjenerende eller skadelig for hud eller hår. Oppløsningen tas ikke opp gjennom huden, og middelet kan dermed brukes av alle fra seks måneders alder og oppover, under graviditet og amming, og av astmatikere og personer med ømfintlig hud.

Kilder:

  • fhi.no
  • hedrin.no
  • Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

    Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

    Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

    Les mer om medisinsk kvalitetssikring

    Vi bryr oss om ditt personvern

    Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer