Negative interaksjoner: Når medisiner og kosttilskudd sammen gir uheldig virkning

Det er ikke alltid legen din har full oversikt over medisinene dine. Det er viktig at du passer på selv, slik at du unngår uheldige bivirkninger.

Interaksjoner: Noen medisiner bør ikke tas sammen med andre legemidler. Foto: NTB Scanpix
Interaksjoner: Noen medisiner bør ikke tas sammen med andre legemidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det som skjer når en medisin påvirker effekten av en annen medisin, kalles en interaksjon. Ofte har dette negative konsekvenser for pasienten.

– Veldig mange legemidler påvirker hverandre. Det er ganske vanskelig å unngå det helt. Legens jobb er ofte å finne frem til de legemidlene som påvirker hverandre minst mulig, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Dersom du bruker blodfortynnende medisiner (for eksempel Eliquis, Marevan, Pradaxa eller Xarelto), bør du ikke bruke Ibux (Ibuprofen) som smertestillende. Det gjør nemlig at de blodfortynnende medisinene virker sterkere, og ettersom Ibux øker risikoen for magesår og mageblødninger, kan det være en farlig kombinasjon.

– Selv om legene passer på så godt de kan, blir det ofte uklart hva pasientene virkelig bruker av medisiner. Jeg oppfordrer alle pasienter til å passe på litt selv også, sier Madsen.

Les også: Derfor skal medisiner oppbevares mørkt

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk: Steinar Madsen Foto: Privat
Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk: Steinar Madsen Foto: Privat Vis mer

Husk å spørre legen om interaksjoner

Når du er hos legen, bør alltid stille dette spørsmålet: «Når du skriver ut denne medisinen, passer den med de andre medisinene jeg tar?» En medisinliste kan være til stor hjelp, og det er noe alle bør ha, ifølge Madsen.

– Spør fastlegen din om å få skrevet ut en medisinliste. Den bør du alltid ha med deg, slik at den er lett tilgjengelig. Dette er spesielt viktig om du reiser utenlands, det kan faktisk redde livet ditt.

Det kan være lett å glemme og nevne enkelte medisiner, når legen spør om hvilke medisiner du tar. Mange jenter glemmer for eksempel å fortelle at de bruker p-piller.

– Mange ser ikke på det som en medisin, og da kan en uheldig kombinasjon føre til at man får blodpropp, sier Madsen.

Les også: Diabetes

Legen har ikke alltid fullstendig oversikt over medisiner

Selv om fastlegen din har god oversikt over hvilke medisiner du tar, og hvilke som kan kombineres, har ikke andre leger den samme oversikten.

– I Norge snakker ikke journalsystemene sammen, og derfor er denne medisinlisten så viktig. Mange tenker at dette går elektronisk, men det gjør det altså ikke – ennå.

Alle bør ha en medisinliste: En medisinliste vil gi god oversikt. Foto: NTB Scanpix
Alle bør ha en medisinliste: En medisinliste vil gi god oversikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et eksempel på dette: En pasient har fått betablokker på grunn av høyt blodtrykk, og går til øyelegen på grunn av grønn stær. Øyelegen skriver ut betablokker, for å redusere trykk i øyet. Da kan denne dosen bli for høy, slik at pasienten kan få en kraftig bivirkning. Det kan føre til at hjertet slår langsomt, man kan få lavt blodtrykk, og i verste fall besvime.

– Legene har altså ikke full oversikt, så det er viktig å passe på selv. Les på pakningsvedleggene, og søk opp medisinene selv. Er du i tvil, spør legen din, råder Madsen.

Les også: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Vær forsiktig med kosttilskudd - kan gi uheldige interaksjoner

Mange bruker kosttilskudd, og er ikke klar over at det kan gi uheldige bivirkninger kombinert med medisiner. Kosttilskudd er ikke underlagt de samme strenge kravene til dokumentasjon som legemidler, og produsenten har sjelden undersøkt om det kan oppstå interaksjoner.

Farmasøyt i Trygg Medisin: Trude Giverhaug Foto: Privat'
Farmasøyt i Trygg Medisin: Trude Giverhaug Foto: Privat' Vis mer

– Vi fraråder generelt bruk av kosttilskudd hos pasienter med alvorlig sykdom som behandles med medisiner, nettopp fordi eventuelle interaksjoner ikke er undersøkt, sier Trude Giverhaug, farmasøyt i Trygg Medisin og leder for RELIS (Regionalt legemiddelinformasjonssenter) ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Når nytteverdien av kosttilskuddet heller ikke er dokumentert, så blir valget lett:

– Pasienten bør holde seg til den behandlingen legen har forskrevet, og som vi vet virker. Om du likevel ønsker å ta noe ekstra, så spør alltid legen eller apoteket før du starter opp med kosttilskudd. De kan undersøke om kosttilskuddet passer sammen med medisinene dine.

For å få oversikt over hvilke medisiner som passer sammen eller ikke, kan du benytte deg av disse sidene: www.interaksjoner.no og www.felleskatalogen.no.

Har du et helsespørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer