Medisiner og graviditet

Ved graviditet kan vanlige legemidler gi risiko for fosteret. Men utilstrekkelig behandling av enkelte sykdommer kan være farligere!

MEDISINER NÅR MAN ER GRAVID: Hvilke smertestillende bør man styre unna? Kan man bruke allergimedisin? Hva med nesespray? Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
MEDISINER NÅR MAN ER GRAVID: Hvilke smertestillende bør man styre unna? Kan man bruke allergimedisin? Hva med nesespray? Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange gravide har spørsmål om legemiddelbruk under graviditet. Tjenesten Trygg Mammamedisin driftes av farmasøyter og leger ansatt ved regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS), som er en offentlig tjeneste etablert for å bidra til riktig legemiddelbruk. I denne saken svarer legemiddelrådgiverne på de vanligste spørsmålene rundt graviditet og legemiddelbruk.

Stor pågang på nett og telefon

Hilde Erdal og Kristine Heitmann har begge master i farmasi og jobber som legemiddelrådgivere ved RELIS Vest, de kan fortelle at tjenesten Trygg Mammamedisin har stor pågang:

- Siden oppstarten av Trygg Mammamedisin i 2011, har vi mottatt over 20 000 spørsmål om bruk av medisiner ved graviditet og amming, og pågangen er stadig økende. I 2016 opprettet vi også en telefontjeneste for gravide eller ammende som har behov for å diskutere sin problemstilling. Alle gravide og ammende med spørsmål om bruk av medisiner er velkommen til å ta kontakt med oss.

Les også: Alle Lommelegens saker om graviditet.

De 4 vanligste spørsmålene:

EKSPERT: Hilde Erdal, master i farmasi, legemiddelrådgiver, RELIS Vest. Foto: Studio 1 fotografene.
EKSPERT: Hilde Erdal, master i farmasi, legemiddelrådgiver, RELIS Vest. Foto: Studio 1 fotografene. Vis mer

Trygg mammamedisin får spørsmål om legemiddelbruk til alle forskjellige sykdommer og sier spørsmålene er varierte. Allikevel er det noen spørsmål som går igjen, her er de 4 vanligste henvendelsene:

  • Hvilken type smertestillende medisin bør gravide bruke?
    - For gravide som har behov for å bruke smertestillende, anbefales det i første rekke å bruke medisiner som inneholder bare paracetamol, som for eksempel Paracet eller Pinex. Denne medisinen er blitt brukt i mange år, og korttidsbehandling (rundt en uke sammenhengende) regnes som trygt for gravide. Sammenhengende bruk av paracetamol over en ukes tid bør avtales med lege. Vi får også en del spørsmål om bruk av smertestillende som også virker betennelsesdempende, som ibuprofen (Ibux) og lignende medisiner. Disse medisinene er ikke anbefalt til gravide, med mindre dette er avtalt med lege.

Les også: Fortsatt trygt å bruke Paracet for gravide

EKSPERT: Kristine Heitmann, master i farmasi, PhD, legemiddelrådgiver, RELIS Vest. Foto: Studio 1 fotografene.
EKSPERT: Kristine Heitmann, master i farmasi, PhD, legemiddelrådgiver, RELIS Vest. Foto: Studio 1 fotografene. Vis mer
  • Kan gravide bruke allergimedisiner?
    - Før hver pollensesong merker vi en tydelig økning i antall spørsmål om bruk av allergimedisiner. Det finnes flere medisiner mot pollenallergi som gravide trygt kan bruke. For gravide med mest plager i øyne eller nese, kan det være nok å bruke øyedråper og/eller nesespray. De virker kun lokalt i øyne/nese, og derfor vil svært lite medisin tas opp i kroppen og kunne nå fosteret. Dersom man ikke får god nok effekt av øyedråper og/eller nesespray, finnes det også allergitabletter (antihistaminer) som gravide trygt kan bruke.

Les også: Behandling av pollenallergi

  • Er det trygt for gravide å bruke nesespray?
    - For gravide med tett nese i forbindelse med forkjølelse, finnes det flere typer nesespray som kan brukes. Ettersom nesesprayen virker lokalt i nesen, vil kun en liten mengde medisin tas opp i kroppen, og dette vil ikke påvirke fosteret. En regel som gjelder for alle, uavhengig av graviditet, er å ikke overskride doseringen som er anbefalt i pakningsvedlegget, eller bruke slik nesespray mer enn 10 dager sammenhengende. Det bør også gå minst 2 uker mellom to behandlingsperioder med nesespray. Langvarig bruk kan gjøre neseslimhinnen irritert. I tillegg kan slimhinnen bli enda mer hoven når man først slutter å bruke sprayen, noe som kan gi en følelse av å være enda tettere i nesen.

Les også: Avhengig av nesespray

  • Kan gravide bruker medikamenter mot psykisk sykdom?
    - Vi får også en del spørsmål om medisiner som brukes mot psykisk sykdom. Det er viktig at gravide med psykisk sykdom får tilstrekkelig behandling, da ubehandlet psykisk sykdom kan være uheldig både for den gravide selv og for fosteret. Gravide bør derfor ikke slutte med medisiner eller gjøre endringer i doseringen uten at dette er avtalt med lege. Ettersom svangerskap og barselstid er en sårbar periode, mener vi det skal ligge gode grunner bak å endre en behandling som fungerer godt. Særlig gjelder dette for gravide som tidligere har hatt alvorlig psykisk sykdom.

Ikke slutt på faste medisiner

Bekymring for legemidlers effekt på foster kan bli så stor at mange gravide slutter på faste medisiner på eget initiativ, det kan være en dårlig idé. Trygg Mammamedisin oppfordrer gravide til å ta kontakt med lege før de tar en slik avgjørelse:

- Det er mange gravide som er så bekymret for å bruke medisinene sine at de har sluttet på egen hånd uten å ha vært i kontakt med lege. Disse kvinnene skulle vi gjerne ha kommet i kontakt med tidligere. Dette fordi enkelte medisiner skal trappes gradvis ned, og fordi noen sykdommer er farligere for graviditeten og fosteret dersom den gravide ikke blir godt nok behandlet, enn bruk av medisinene.

Kvinner med kroniske sykdommer kan snakke med lege om graviditet og medisinbruk allerede før de slutter på prevensjon:

- Vi anbefaler at kvinner med kroniske sykdommer som ønsker å bli gravide, i samråd med lege, legger en plan for videre behandling som tar hensyn til en fremtidig graviditet. Vi bistår gjerne også med råd om bruk av de aktuelle medisinene, forteller legemiddelrådgiverne.

Farene ved medisiner under graviditet må ikke overdrives

Det er velkjent både blant behandlere og gravide at man skal bruke minst mulig medisiner under graviditeten, spesielt i første trimester. Legemiddelrådgiverne i Trygg Mammameidisn vil allikevel påpeke at mange av prinsippene for trygg medisinering også gjelder for ikke-gravide:

- Vi er selvfølgelig enig i at medisiner ikke skal brukes dersom det ikke er nødvendig, men dette er noe som gjelder også for ikke-gravide. Kvinner med kroniske sykdommer blir gravide, og kvinner som er gravide kan bli syke. Det er få medisiner som vi vet er fosterskadelige ved bruk i vanlige anbefalte doser. Som nevnt kan utilstrekkelig behandling av enkelte sykdommer være farligere for mor og barn enn medisinene i seg selv. Ved spørsmål om bruk av medisiner hos gravide er det derfor viktig å veie nytten av behandlingen og risikoen ved ikke å behandle, opp mot en eventuell risiko knyttet til bruken av medisinene.

INFORMASJON PÅ PAKNINGEN: Legemiddelinformasjon fra pakningsvedlegg kan være en dårlig kilde til informasjon om medisinbruk under graviditet. Rådfør deg med lege eller tjenesten Trygg Mammamedisin. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
INFORMASJON PÅ PAKNINGEN: Legemiddelinformasjon fra pakningsvedlegg kan være en dårlig kilde til informasjon om medisinbruk under graviditet. Rådfør deg med lege eller tjenesten Trygg Mammamedisin. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Informasjonen om effekt på foster er begrenset

Mange gravide blir bekymret for medisinbruk etter å ha lest pakningsvedlegg, det kan være en dårlig kilde til informasjon:

- Vi opplever ofte at bekymringen for bruk av medisiner skyldes at den gravide har lest pakningsvedlegget eller Felleskatalogen. Dessverre er disse kildene ofte lite egnet til å finne informasjon om bruk av medisiner hos gravide. Tekstene er skrevet av legemiddelprodusentene, som blant annet må ta juridiske hensyn. I tillegg tar det gjerne lang tid før tekstene oppdateres med ny kunnskap om sikkerhet ved bruk hos gravide. Informasjonen i pakningsvedlegget/Felleskatalogen er derfor ofte langt mer restriktiv enn nødvendig.

Informasjon bør baseres på oppdaterte risikovurderinger og ikke pakningsvedlegg:

- Hos gravide må man ta hensyn til hva som er kjent om sikkerhet ved bruk i svangerskap. Store kliniske studier med gravide er mangelvare på grunn av etiske problemstillinger. Dokumentasjon om sikkerheten ved bruk av legemidler i svangerskapet kommer stort sett fra observasjonsstudier. Våre råd er basert på oppdaterte medisinske risikovurderinger med utgangspunkt i forskning og den samlede kunnskapen som finnes om bruk av den aktuelle medisinen hos gravide.

Tilfeldige fosterskader ved medisinbruk

Hvis mor, etter en risikovurdering, har brukt legemidler under graviditet og barnet får medfødte skader, betyr ikke det nødvendigvis at det var på grunn av legemidlene. Alle svangerskap har en viss risiko for både spontanabort, medfødte misdannelser eller andre uheldig utfall. Denne vurderingen kan være vanskelig:

- Ved alle svangerskap er det 3-5 % risiko for å få et barn med fosterskader, uavhengig av bruk av medisiner. I tillegg er det estimert at omkring 10-20 % av alle kjente svangerskap ender i spontanabort. Til sammenlikning er det estimert at kun en liten andel av fosterskadene (rundt 1 %) kan tilskrives bruk av medisiner. Selv om det kan være en mistanke om økt risiko for fosterskader ved bruk av visse medisiner, er det altså svært vanskelig å avgjøre hva som faktisk har forårsaket en spesifikk fosterskade eller en spontanabort.

Magesmerter ved graviditet

Ta kontakt med Trygg Mammamedisin

Hvis du fortsatt har spørsmål knyttet til legemiddelbruk under graviditet kan du selv ta kontakt med Trygg Mammamedisin. Tjenesten driftes for alle gravide og ammende med spørsmål om bruk av medisiner.

Trygg Mammamedisin har både en nettbasert tjeneste og en telefontjeneste. De svarer på alle spørsmål via den nettbaserte tjenesten så fort som mulig, og gir senest svar innen to virkedager. Telefonen til Trygg Mammamedisin (22 92 11 00) er åpen hverdager mellom 9:00 og 11:30.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer