Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen

Noen legemidler gjør huden din sensitiv for sol. Utslett og pigmentflekker er de vanligste bivirkningene. I verste fall kan man få langvarige hudplager.

PIGMENTFLEKKER: P-piller kan i sjeldne tilfeller gi utslett i form av brunaktige flekker i ansiktet. Foto: Shutterstock
PIGMENTFLEKKER: P-piller kan i sjeldne tilfeller gi utslett i form av brunaktige flekker i ansiktet. Foto: Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alle typer medisin kan gi bivirkninger - både medisiner med og uten resept, naturmedisin og kosttilskudd.

En bivirkning er at legemidler kan gi hudreaksjoner i solen.

– Den vanligste årsaken til at legemidler gir utslett i forbindelse med sol, er at det oppstår en fototoksisk reaksjon. Sollyset gjør legemidlet «giftig» for huden og utløser en betennelsesreaksjon som kan være rødhet, blemmer eller sår, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Noen legemidler fører sjelden til slike reaksjoner, mens andre legemidler er kjent for at de ganske ofte gir reaksjoner.

LES OGSÅ: Så farlig er det å bli solbrent

SOLKREM: Høy solfaktor er alltid lurt. Du trenger den ekstra beskyttelsen spesielt hvis du bruker legemidler som er ømfintlig for sol.  Foto: Shutterstock
SOLKREM: Høy solfaktor er alltid lurt. Du trenger den ekstra beskyttelsen spesielt hvis du bruker legemidler som er ømfintlig for sol. Foto: Shutterstock Vis mer

Medisiner mot infeksjoner

Medisiner som brukes til å behandle kroniske lidelser, som for eksempel hjerterytmeforstyrrelser eller hjertesvikt, og kortvarige og mindre alvorlige sykdommer, som halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, kan gi hudreaksjoner i solen.

– Pasienter som er vant til å bruke legemidler er gjerne klar over mulige bivirkninger ved soling. Det gjelder for eksempel hjertepasienter og pasienter med psykiske lidelser. Pasienter som bruker legemidler for en kortere periode, for eksempel mot infeksjoner, er ikke nødvendigvis like klar over at de kan få reaksjoner etter å ha vært i solen, forklarer Madsen.

P-piller og sol kan gi brunaktige flekker i ansiktet, men med tanke på hvor mange kvinner som bruker p-piller, er dette ikke en vanlig bivirkning, ifølge Madsen.

– Et godt råd er å prøve seg forsiktig fram for å se om man er blant de som får slike reaksjoner, råder Madsen.

Melasma, en annen variant av pigmentflekker som skyldes en kombinasjon av hormoner (østrogen) og sol, ses også hyppig hos gravide. Det kan også komme som en bivirkning av legemidler, slik at huden blir overfølsom for sol. Personer som bruker epilepsimedisinen Fenytoin har økt forekomst av melasma.

LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

Legemidler som kan gi hudreaksjoner i solen

SOLSENSITIV: Mange medisiner kan gi deg utslett i solen. Les pakningsvedlegget før bruk.  Foto: Shutterstock
SOLSENSITIV: Mange medisiner kan gi deg utslett i solen. Les pakningsvedlegget før bruk. Foto: Shutterstock Vis mer

Her er en liste over 10 medisiner som kan gi hudreaksjoner når de kombineres med sol:

Ved bruk av ketoprofen gel (Orudis gel) bør du unngå sollys under behandlingen, og i to uker etter avsluttet behandling, fordi stoffet gir økt risiko for alvorlige fotoallergiske reaksjoner.

Vi gjør oppmerksom på at denne listen ikke er komplett, men viser noen av de mest brukte medisinene som kan gi hudreaksjoner i solen. Spør din lege om dine medisiner kan gi reaksjon eller sjekk i felleskatalogen.no.

Forebygging

Les pakningsvedlegget hvis du er usikker på om medisinen du bruker kan gi hudreaksjoner i solen. Du kan også søke opp pakningsvedlegget i Felleskatalogen, eller spørre fastlegen eller apoteket.

Det beste er å være føre var.

– Når utslettet er kommet kan ferien bli en ubehagelig opplevelse. De aller fleste hudreaksjoner vil gå over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager, sier Madsen.

Tips til deg som skal være i solen

  • Bruk solkrem med høy solfaktor.
  • Begrens solingen de første dagene.

– Har du først fått kraftig og ubehagelig utslett kan det være nødvendig å kontakte lege, påpeker Madsen.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Bivirkninger av legemidler

Mange lurer på hvorfor det er lov å selge legemidler med kjente alvorlige bivirkninger.

Vanlige bivirkninger kan i utgangspunktet ramme alle, mens sjeldne bivirkninger gjerne rammer personer som er spesielt utsatte. Faren for bivirkninger må alltid veies opp mot nytten medisinen forventes å ha for deg. Denne vurderingen kan du og legen ta i fellesskap, ifølge Tryggmedisin.no

Bivirkninger er vanligst i oppstarten. Noen merker du med én gang, andre viser seg først etter en stund. Å slutte brått med en medisin kan også gi bivirkninger.

Har du opplevd bivirkninger ved bruk av medisiner? Meld i fra til Legemiddelverket ved hjelp av dette meldeskjemaet

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-