Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen

Noen legemidler gjør huden din sensitiv for sol. Utslett og pigmentflekker er de vanligste bivirkningene. I verste fall kan man få langvarige hudplager.

PIGMENTFLEKKER: P-piller kan i sjeldne tilfeller gi utslett i form av brunaktige flekker i ansiktet. Foto: Shutterstock
PIGMENTFLEKKER: P-piller kan i sjeldne tilfeller gi utslett i form av brunaktige flekker i ansiktet. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alle typer medisin kan gi bivirkninger - både medisiner med og uten resept, naturmedisin og kosttilskudd.

En bivirkning er at legemidler kan gi hudreaksjoner i solen.

– Den vanligste årsaken til at legemidler gir utslett i forbindelse med sol, er at det oppstår en fototoksisk reaksjon. Sollyset gjør legemidlet «giftig» for huden og utløser en betennelsesreaksjon som kan være rødhet, blemmer eller sår, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Noen legemidler fører sjelden til slike reaksjoner, mens andre legemidler er kjent for at de ganske ofte gir reaksjoner.

LES OGSÅ: Så farlig er det å bli solbrent

SOLKREM: Høy solfaktor er alltid lurt. Du trenger den ekstra beskyttelsen spesielt hvis du bruker legemidler som er ømfintlig for sol.  Foto: Shutterstock
SOLKREM: Høy solfaktor er alltid lurt. Du trenger den ekstra beskyttelsen spesielt hvis du bruker legemidler som er ømfintlig for sol. Foto: Shutterstock Vis mer

Medisiner mot infeksjoner

Medisiner som brukes til å behandle kroniske lidelser, som for eksempel hjerterytmeforstyrrelser eller hjertesvikt, og kortvarige og mindre alvorlige sykdommer, som halsbetennelse eller urinveisinfeksjon, kan gi hudreaksjoner i solen.

– Pasienter som er vant til å bruke legemidler er gjerne klar over mulige bivirkninger ved soling. Det gjelder for eksempel hjertepasienter og pasienter med psykiske lidelser. Pasienter som bruker legemidler for en kortere periode, for eksempel mot infeksjoner, er ikke nødvendigvis like klar over at de kan få reaksjoner etter å ha vært i solen, forklarer Madsen.

P-piller og sol kan gi brunaktige flekker i ansiktet, men med tanke på hvor mange kvinner som bruker p-piller, er dette ikke en vanlig bivirkning, ifølge Madsen.

– Et godt råd er å prøve seg forsiktig fram for å se om man er blant de som får slike reaksjoner, råder Madsen.

Melasma, en annen variant av pigmentflekker som skyldes en kombinasjon av hormoner (østrogen) og sol, ses også hyppig hos gravide. Det kan også komme som en bivirkning av legemidler, slik at huden blir overfølsom for sol. Personer som bruker epilepsimedisinen Fenytoin har økt forekomst av melasma.

LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

Legemidler som kan gi hudreaksjoner i solen

SOLSENSITIV: Mange medisiner kan gi deg utslett i solen. Les pakningsvedlegget før bruk.  Foto: Shutterstock
SOLSENSITIV: Mange medisiner kan gi deg utslett i solen. Les pakningsvedlegget før bruk. Foto: Shutterstock Vis mer

Her er en liste over 10 medisiner som kan gi hudreaksjoner når de kombineres med sol:

Ved bruk av ketoprofen gel (Orudis gel) bør du unngå sollys under behandlingen, og i to uker etter avsluttet behandling, fordi stoffet gir økt risiko for alvorlige fotoallergiske reaksjoner.

Vi gjør oppmerksom på at denne listen ikke er komplett, men viser noen av de mest brukte medisinene som kan gi hudreaksjoner i solen. Spør din lege om dine medisiner kan gi reaksjon eller sjekk i felleskatalogen.no.

Forebygging

Les pakningsvedlegget hvis du er usikker på om medisinen du bruker kan gi hudreaksjoner i solen. Du kan også søke opp pakningsvedlegget i Felleskatalogen, eller spørre fastlegen eller apoteket.

Det beste er å være føre var.

– Når utslettet er kommet kan ferien bli en ubehagelig opplevelse. De aller fleste hudreaksjoner vil gå over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager, sier Madsen.

Tips til deg som skal være i solen

  • Bruk solkrem med høy solfaktor.
  • Begrens solingen de første dagene.

– Har du først fått kraftig og ubehagelig utslett kan det være nødvendig å kontakte lege, påpeker Madsen.

Bivirkninger av legemidler

Mange lurer på hvorfor det er lov å selge legemidler med kjente alvorlige bivirkninger.

Vanlige bivirkninger kan i utgangspunktet ramme alle, mens sjeldne bivirkninger gjerne rammer personer som er spesielt utsatte. Faren for bivirkninger må alltid veies opp mot nytten medisinen forventes å ha for deg. Denne vurderingen kan du og legen ta i fellesskap, ifølge Tryggmedisin.no

Bivirkninger er vanligst i oppstarten. Noen merker du med én gang, andre viser seg først etter en stund. Å slutte brått med en medisin kan også gi bivirkninger.

Har du opplevd bivirkninger ved bruk av medisiner? Meld i fra til Legemiddelverket ved hjelp av dette meldeskjemaet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer